Slovenija
21 ogledov

Vrnitev v Prešernov čas

Lani si je svoj cenzurirani izvod Zdravljice natisnil tudi predsednik države Dan Žurnal24 main
8. februar. Prešernov semenj v duhu prve polovice 19. stoletja.

Zavod za turizem Kranj vabi v ponedeljek med 9. in 14. uro na Prešernov semenj, s katerim bodo mesto vrnili v prvo polovico 19. stoletja, ko je živel in ustvarjal France Prešeren.

Prireditev je zanimiva in drugačna. Lani je bilo mesto kljub dežju polno, in to nekaj pove,” pravi Srečko Štagar z zavoda. Več tisoč obiskovalcev pričakujejo tudi letos, med njimi ministrico za kulturo Majdo Širca, ki je prireditev obiskala že lani.

Letošnje novosti

Oblačila. V oblačilih in nošah iz 19. stoletja se bo predstavilo več kot dvesto folkloristov in igralcev.

Tržnica. Predstavilo se bo več kot 70 razstavljalcev domače in umetnostne obrti.

 

Za obiskovalce so letos pripravili kar nekaj novosti. Prva so družabne igre iz Prešernovih časov, ki jih bo mogoče igrati v gostinskih lokalih. Za pokušnjo bodo na voljo tudi jedi in pijače tistega časa.

Druga novost je valček, ki ga bodo lahko obiskovalci vsako uro zaplesali skupaj s folkloristi, oblečenimi v oblačila iz 19. stoletja. Tretja novost pa je odprti mikrofon pred Prešernovim gledališčem, kjer se bodo recitirale Prešernove pesmi.

Čas bodo zavrteli nazaj
Po mestu se bodo sprehajale prodajalke rož, za čista obuvala bo skrbel čistilec čevljev, po mestu pa se bodo obiskovalci lahko zapeljali kar s kočijo. Na Glavnem trgu bo na ogled camera obscura, predhodnica prvega fotoaparata, v Savnikovi hiši pa bosta sejem starin in tiskarna Jožefa Blaznika, v kateri bodo tiskali cenzurirani izvod Zdravljice.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.