Slovenija
18 ogledov

Vrtec čaka male Rome

Šarenka Hudorovac na gradbišču vrtca, v katerem bo delala kot pomočnica vzgojite Žurnal24 main
Kerinov Grm. Stavba že stoji. V teku je pridobivanje uporabnega dovoljenja.

Krško. “Če bo vse po sreči, bomo vrtec slovesno odprli 8. aprila, ob svetovnem dnevu Romov,” je kljub zamudi pri izgradnji vrtca v Kerinovem Grmu zadovoljen Anton Bizjak, ravnatelj Osnovne šole Leskovec pri Krškem.

Tečaji tudi za matere
Šola bo v večnamenski stavbi, kjer bo tudi pisarna romskega svetnika, izvajala pripravljalni vrtec za romske otroke. V njem bodo otroke prilagajali na ustaljene navade, pred vstopom v šolo pa naj bi jih naučili tudi slovenskega jezika. “Petindvajset otrok, starih od tri do pet let, bo skupaj s svojimi materami obiskovalo vrtec, eno leto pred vstopom v šolo pa bodo začeli obiskovati klasični vrtec pri OŠ,” je povedal ravnatelj, ki je prepričan, da bo vrtec zaživel precej pred uradnim odprtjem. “Za matere bodo pripravili tečaje kuhanja in jim poskušali pokazati, da je izobraževanje vrednota,” je dodal Bizjak.

Ta stavba naj bi postala kulturno, vzgojno in izobraževalno središče v naselju.
Anton Bizjak

Sto tisočakov za vrtec
Postavitev montažnega objekta je občino stala sto tisočakov,” je dejal Zdravko Pilipovič z občine. Program pripravljalnega vrtca sicer v glavnem financira Evropa, 15 odstotkov pa zagotavlja država.

Težave pri financah

Zamuda. Po prvih napovedih naj bi vrtec zaživel že lansko jesen, a so po besedah ravnatelja nastale težave pri finančnem načrtu evropskega programa. Objekt zdaj že ima priključeno vodo, dodatno pa se je zapletlo s priključitvijo na električno omrežje, kar naj bi rešili v teh dneh.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.