Slovenija
15 ogledov

Vrtičkarji skupaj

Mnogim staršem veliko pomeni tudi možnost izbire, ki je z združitvijo ne bi bilo Žurnal24 main
Dva največja novomeška vrtca, Ciciban in Pedenjped, sta po šestih letih samostojnosti na poti vnovične združitve, čeprav odločitev o tem še ni padla. Župan možnost še proučuje.
"Elaborat trenutno proučuje župan Alojz Muhič in šele nato se bomo odločili, ali bomo šli s predlogom pred občinski svet ali ne," nam je povedala Mateja Jerič, vodja oddelka za družbene dejavnosti.

 

Samostojni le nekaj let

Zakonodaja. Vzgojno-varstvena organizacija (VVO) Novo mesto se je ob spremembi zakonodaje leta 2002 preoblikovala v dva samostojna javna zavoda: Vrtec Ciciban in Vrtec Pedenjped. Takrat je zakon dovoljeval, da lahko vrtec, če ima trideset oddelkov, deluje samostojno. Ker je bilo v Novem mestu oddelkov nekaj več kot šestdeset, so odločitev o razdružitvi sprejeli. Zdajšnja zakonodaja je člen, ki govori o tridesetih oddelkih, odpravila in pravi, da se lahko lokalna skupnost odloči za enovit zavod. Če se bodo postopki za vnovično združitev Cicibana in Pedenjpeda res začeli, se ta ne bo mogla zgoditi prej kot v letu in pol.

Prednosti so očitne
Racionalnejše poslovanje, ki bi prihranilo kar nekaj občinskega denarja, je po besedah Jeričeve ena izmed prednosti združitve. Druga prednost je večja preglednost zasedenosti vrtca, saj se zdaj vloge podvajajo, kar daje napačen vtis izjemnega števila zavrnjenih. Enoten vrtec naj bi prinesel tudi enoten sistem vpisa na enem mestu pa skupne prireditve, predstave, dodaten program. Lažje bi bilo glede nadomeščanj zaposlenih, poenotena bi bila izobraževanje in pedagoško vodenje. Enoten bi bil tudi nakup igrač, opreme, hrane, boljši naj bi bil pregled nad poslovanjem vrtca.

A obstajajo tudi slabosti
Opozarjajo pa tudi na slabosti. Ravnateljica vrtca Ciciban Majda Kušer Ambrožič meni, da bi pri denarju res prihranili, vendar dvomi, da bi prihranek odtehtal prednosti, ki jih imata samostojna vrtca. "Enoten vpis bi lahko vzpostavili tudi brez združevanja. Preglednost nad poslovanjem je pri dveh enakih vrtcih zaradi možnosti primerjav večja. Ne vem, zakaj bi vse poenotili, saj je prav, da vsak po svoje razmišljamo, enotno pa se držimo tistega, kar določa zakon. Konkurenca za nas pomeni napredek, za starše pa možnost izbire," pravi Kušer Ambrožičeva. Dodaja, da združevanju ne bodo nasprotovali, saj je občina njihov ustanovitelj in financer, želijo pa, da prisluhnejo njihovim argumentom.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.