Slovenija
24 ogledov

Vsak 22. voznik je alkoholiziran

Alkotest Nik Rovan Fotografija je simbolična.
Akcija 0,0 šofer. V četrtek bodo policisti pogosteje preverjali vinjenost voznikov.

Ko vozimo po slovenskih cestah, je vsak 22. voznik, ki pelje mimo nas, alkoholiziran, kažejo statistični podatki. Lani je bil od 386.284 odrejenih preizkusov alkoholiziranosti 17.501 pozitiven, piše v izvedbenem načrtu preventivne akcije 0,0 šofer – trezna odločitev.

Drugi del akcije bo potekal od jutri do sobote, ko bodo policisti vsem kršiteljem hujših prekrškov, kot so prehitra vožnja, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje določil o prednosti, odredili tudi preizkus alkoholiziranosti.

Pijanih devet odstotkov

Delež alkoholiziranih povzročiteljev nesreč se manjša že od leta 2008, ko je bilo vinjenih 13 odstotkov voznikov, kažejo podatki iz izvedbenega načrta; lani je bilo takih 9 odstotkov. Manjša se tudi delež alkoholiziranih voznikov, ki so povzročili nesrečo s smrtnim izidom. Takih je bilo leta 2007 kar 40 odstotkov, lani 20. Zmanjšuje se tudi povprečna stopnja alkohola v krvi pri vinjenih povzročiteljih; leta 2000 je bila 1,74 grama na kilogram, lani 1,46. V enem letu se je za 19 odstotkov zmanjšalo tudi število odvzetih vozniških dovoljenj; lani so jih odvzeli 11.807.

Kdaj in kje največ vinjenih

“Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se zgodi ob koncih tedna – ob petkih in sobotah – ter v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah,” ugotavljajo organizatorji akcije. Po njihovih ocenah so med letom najbolj problematični pomladno-poletni meseci ter obdobje okrog martinovega in prednovoletni čas. “Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se zgodi na cestah v naseljih in njihovi bližini, na regionalnih in lokalnih povezavah,” še opažajo.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 23:08 17.oktober 2012.

    Zato je boljše , da se domov odpeljejo , kot pa da kolovratijo peš po cesti in delajo državne prevrate !

  • Žurnalček 23:07 17.oktober 2012.

    Pa kaj bi radi , da je pijan vsak tretji , tko k je blo včasih. Ogromno dela pa vas čaka v Prkmursko-Štajerskem in Dolenjskem regionu. Če želite pomakniti to vašo mejo , vse sile obrnite v te 3 pokrajine, ...prikaži več pa bo hitro samo še vsak 50 pijan.

  • dragec 08:00 17.oktober 2012.

    V krizi se število alkoholiziranih naglo poveča. Primer, v obdobju krize pred II svetovno vojno je veliko ljudi zahajalo v gostilne in popivali. To je izkoristila ena oseba in jih pridobila ter spremenila svet. nevarno je to, da se zgodovina rada ponovi.