Slovenija
17 ogledov

Vsak drugi previsok tlak

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Vsak drugi Slovenec ima previsok tlak. "Zelo malo jih zanj ve, še manj se jih zdravi," pravi predstojnik kliničnega oddelka za hipertenzijo UKC Ljubljana Rok Accetto.
Več kot vsak drugi odrasli prebivalec Slovenije ima previsok krvni tlak.

Danes obeležujemo svetovni dan hipertenzije ali zvišanega krvnega tlaka. Povzroča nam škodo oziroma težave, ne da bi to opazili, zato ga mnogi imeujejo tudi ubijalec.

Hipertenzija je znan dejavnik tveganja za srčne bolezni, srčno popuščanje in možgansko kap. Nezdravljena hiperteznija lahko pripelje do okvare ledvic in oči. Po slovenskih in evropskih smernicah se šteje, da ima posameznik zvišan krvni tlak, če njegov krvni tlak znaša 140/90 mmHg in več.

Trajno previsok krvni tlak pomeni večjo verjetnost za možgansko kap, srčno-mišični infarkt, ledvično odpoved in bolezen arterij z motnjami prekrvitve organov in tkiv. Pri nezdravljeni hipertenziji postane tveganje za resne srčno-žilne zaplete po sedmih do desetih letih, življenje pa se lahko skrajša tudi za 10 do 20 let, opozarjajo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

Vsak drugi previsok tlak
Kot kažejo epidemiološki podatki, ima več kot vsak drugi odrasli Slovenec previsok krvni tlak. In prav srčno-žilne bolezni so eden najpogostejših vzrokov za smrt.

Slovenija po pogostosti hipertenzije spada v evropsko povprečje, je v sporočilu za javnost navedel predstojnik kliničnega oddelka za hipertenzijo UKC Ljubljana Rok Accetto in dodal, da zelo malo ljudi ve, da jo ima, in se zaradi nje tudi zdravijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.