Slovenija
2090 ogledov

Vsak, ki je pripravljen priti pomagat, je dobrodošel

Covid-19 Epa
"Sleherna pomoč nam pride prav, tudi samo za štiri ure," pravi glavna medicinska sestra UKC Ljubljana, Zdenka Mrak.

V UKC Ljubljana odpirajo dodatne postelje za potrebe covidnih bolnikov v prostorih bolnišnice Petra Držaja. V tej fazi bo na voljo 37 postelj, ki se bodo polnile postopoma, je pojasnil v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Jože Golobič. Glavni izziv ostajajo kadri. "Dobivamo pomoč iz drugih zavodov, od koncesionarjev, predstavnikov Rdečega križa, Slovenske vojske. Na tem mestu se vsem zahvaljujem," je dejal Golobič. "Glavnino bremena nosijo naši zdravstveni delavci. Vsem in vsakemu najlepša hvala. Nadur že ne beležimo več, ker jih je že toliko, vendar skrbimo za vse. Covidni in necovidni bolniki, nikogar ne pustimo pred vrati UKC Ljubljana."

Nove bolnike bodo v bolnišnico Petra Držaja sprejemali postopoma. Vodja covid oddelka BPD dr. Matic Koželj je pojasnil, da so se pri iskanju zdravstvenega kadra obrnili po pomoč na zunanje ustanove. "Če imate možnost, kakšen kader, ki bi prišel pomagat, bomo veseli. Situacija je resna. Poleg covida je še kup drugih bolezni in pacientov, ki potrebujejo zdravniško oskrbo," je bil jasen dr. Koželj. Dobrodošla je pomoč vseh, ki so pripravljeni pomagati. 

Če gre verjeti modelskim napovedim, naj bi v teh dneh dosegli vrh okužb, v bolnišnicah pa nekje v štirinajstih dneh do treh tednih. Do tedaj bo naraščal sprejem bolnikov, na kar se sproti odzivamo z vsakodnevnim prilagajanjem. 
Jože Golobič, v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana

Zadostno število medicinskih sester, tako diplomiranih kot srednjih, bodo zagotovili na račun zmanjševanja in opuščanja programov, ki se lahko prestavijo v nedoločen čas. Trpeli bodo kirurški programi. Glavna medicinska sestra Zdenka Mrak je dejala, da so znotraj UKC uvedli številne ukrepe za reogranizacijo dela. Znotraj UKC Ljubljana so izčrpali vse možnosti prerazporejanja kadra, zato jim bodo na pomoč prišli iz drugih zdravstvenih ustanov (Psihiatrična bolnišnica Idrija, Onkološki inštitut, Center za bolezni otrok Šentvid pri Stični, URI Soča …). "Potekajo usklajevanja, kam jih bomo lahko prerazporedili. Sleherna pomoč, tudi če samo za štiri ure nam prav pride," je pojasnila. 

Na pomoč v UKC Ljubljana bo prišlo 20 prostovljcev Rdečega križa, ekipa Slovenske vojske, pomaga tudi 230 študentov zdravstvene nega in 40 študentov medicine, ki pomagajo v zdravstveni negi.

V UKC Ljubljana je trenutno 336 medicinskih sester nenadomeščenih zaradi odhodov, upokojitev, dolgotrajnih bolniških in porodniških odsotnosti. 

Covid-19 Covid-19 Slovenija Novi podatki: "Ne vem, kaj čakamo, drugi teden bo samo še slabše"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 22:55 15.november 2021.

    novinarji v akcijo,skoraj dve leti sam simbolične slike dajate ,mal akcije ,da vidimo kaj se dogaja,pa ne samo 1x ,vsak dan ,snemajte itd. potem se bodo cepili ljudje sami od sebe ,to je bil prej nekaj vsakdanjega ,zdaj pa nič od nič

  • rd2dmk2 17:46 15.november 2021.

    pridem koj...kolk je urna tarifa ? zavarovanje, dodatki itd... zastonj se pa tud mačke ne švigajo....zastonj naj kar poklukar , beovič in carouta in ostali delajo. saj znajo tud tri šihte, plače vlečt.. če že delat ne.

  • xxx 17:22 15.november 2021.

    20% mogoče dela, ostalih 80% se čoha, ker niso usposobljeni.