Slovenija
19 ogledov

Vsak na svojem bregu

Ker bo referendum razpisan na isti dan kot referendum o zakonu o delu na črno, j Žurnal24 main
Pokojninska 
reforma. Pahor dvakrat omenil možnost, da referenduma ne bo. Sindikati vztrajajo.

"Dokler podpisi ne bodo formalno vloženi v parlamentu, obstaja majhno upanje, da bo med gospodarji te odločitve prišlo do premisleka, ali je to res najbolj koristno," je dejal predsednik vlade Borut Pahor.

Pravno možno
Kompromis. Pravnik Rajko Pirnat je pojasnil, da sta glede referenduma o pokojninski reformi le dve možnosti.

Nov pokojninski zakon lahko razveljavi državni zbor (DZ) z zakonom o razveljavitvi tega zakona šele po tem, ko je zakon objavljen v uradnem listu, če referendumske pobude ne bo.

DZ lahko sprejme tudi spremembe zakona, kar je po mnenju Pirnata razumnejše.

Če bodo podpisi za razpis vloženi, pa mora biti obvezno razpisan tudi referendum.

Predsednik DeSUS Karel Erjavec in predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič pa sta ga pozvala, naj zamenja ministra Ivana Svetlika in razveljavi zakon.

V sredo ali četrtek prihodnji teden naj bi namreč sindikalne centrale s pobudnico ZSSS na čelu vložile dobrih 45 tisoč podpisov za sklic referenduma o pokojninski reformi.

Čeprav se je tudi neuradno govorilo, da v ozadju čakanja na vložitev pobude potekajo dogovori o kompromisu, ta menda po mnenju obeh strani ni mogoč.

"Pri vsebini pokojninske reforme ni prostora za kompromise, če bi sindikati ostali pri svojih stališčih, mi pa ne moremo odstopiti od naših,"
pravi Pahor.

Po naših informacijah naj bi vladna stran sicer poskušala omehčati sindikate in najti nek dogovor, a neuspešno.

Milan Utroša
, generalni sekretar ZSSS, je to zanikal. Pravi, da je edina možnost, da bi državni zbor razveljavil obstoječi zakon. "Vendar mora pot iskati vlada, ne mi," je poudaril.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.