Slovenija
46 ogledov

Vse bliže rekordom iz leta 1950

Vročina Shutterstock
Tudi v naslednjih dneh se bodo temperature dvignile nad 35 stopinj.

Vročina tudi v prihodnjih dneh še ne bo popustila. Meteorologi napovedujejo, da se bodo najvišje dnevne temperature danes gibale od 33 do 38 stopinj Celzija, ni pa izključen kakšen nov temperaturni rekord. Konec tedna je postregel z rekordnimi temperaturami po Sloveniji, tudi v Ljubljani, kjer so v nedeljo izmerili 38,4 stopinje Celzija.

Popoldne in zvečer lahko v severni Sloveniji nastane kakšna vročinska nevihta.

Danes bo najbolj vroče na Goriškem, Primorskem in Vipavskem, kjer se bodo temperature predvidoma gibale med 38 in 39 stopinjami Celzija. Na teh območjih bi lahko danes padel kakšen rekord, medtem ko v srednji in vzhodni Sloveniji ne bo tako vroče, napoveduje dežurni prognostik na Agenciji RS za okolje (Arso) Jure Cedilnik.

Novi rekordi proti koncu tedna

Najvišjo temperaturo v državi so namerili 5. julija 1950 v Črnomlju, ko se je živo srebro povzpelo na 40,6 stopinje Celzija. Po Cedilnikovih besedah danes ni pričakovati, da bi bilo lahko tako vroče ali celo bolj. Bi pa lahko ta rekord padel proti koncu tedna, v četrtek ali petek, ko bo spet bolj vroče zlasti v osrednji in jugovzhodni Sloveniji.

Tudi v torek in sredo se bo nadaljevalo pretežno jasno in še naprej zelo vroče vreme, toplotna obremenitev pa bo do vključno četrtka velika. Kot opozarjajo na agenciji za okolje, je nevarnost požarov v naravi zelo velika, predvsem na Primorskem. Tudi konec tedna so z uprave za zaščito in reševanje poročali o več požarih v naravi, ki pa so jih pogasili.

Ohladitev mogoča v petek

Območje visokega zračnega tlaka nad osrednjo Evropo bo v drugi polovici tedna prehodno oslabelo. V petek bo naše kraje od zahoda dosegla izrazitejša vremenska fronta, so zapisali na Arsu. Od zahoda bodo v petek državo zajele krajevne padavine, deloma nevihte. Ohladilo se bo, po besedah Cedilnika za približno pet stopinj Celzija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.