Slovenija
87 ogledov

Vse je v podatkih

Drva Shutterstock
Garaža je draga, lopa poceni.

Na ocenjeno vrednost vaših nepremičnin poleg lokacije, na katero ne morete vplivati, bistveno vplivajo podatki o vaši nepremičnini, ki jih lahko popravite, svetuje Marijana Vugrin z Inženirske zbornice Slovenije.

“Najpomembneje je, ali je nepremičnina uvrščena v pravi model vrednotenja. Če bi bila kmetijska stavba pomotoma označena kot bivalna, bi bila njena vrednost namesto dveh evrov na kvadratni meter več kot tisoč evrov,” v izobraževalnem videu, ki so ga objavili na spletnem naslovu http://izs.mitv.si/asset/9A3t26D3rX7AkjyDz opozarja Vugrinova.

Garaža ni drvarnica

Drug primer: leta 2000 zgrajen 21 kvadratnih metrov velik pomožen objekt v bližini Kranja, ki se uporablja za shrambo koles in orodja ter shranjevanje lesa, ob nevihti pa vanj zapeljemo tudi avto. Če je označen kot garaža, je njegova vrednost 12 tisoč evrov, če je drvarnica, 1.300 evrov, če pa je označen kot drug kmetijski objekt, je vreden le 630 evrov.

Pomembna je tudi dejanska raba. Vrednost tisoč kvadratnih metrov velikega trgovskega centra, ki bi pravilno označil 150 kvadratnih metrov hodnikov in sto skladišča, bi se znižala za 200 tisoč evrov.

Številne podatke je mogoče popraviti tako, da se izpolni obrazec, se podpiše in pošlje na geodetsko upravo (Gurs). “Priporočljivo je, da lastnik priloži fotografijo ali drugo dokazilo,” svetujejo na Gursu in opozarjajo, da vse priloge shranijo kot dokazno gradivo in da lahko, če so v dvomu, opravijo tudi ogled na terenu.

Obrazce oziroma vprašalnike za spremembo podatkov lahko najdete na spletni strani Prostor.gov.si v rubriki aktualne povezave. Tam so objavljene tudi definicije, na primer kaj je garaža in kaj drvarnica. Če je stavba vpisana v kataster stavb in bi želeli spremeniti na primer podatek o tlorisu, pa je za spremembe potreben elaborat, ki ga pripravi geodetsko podjetje.

Komentarjev 11
  • Scott 13:27 15.november 2013.

    Priključki, tla(parket, talno ogrevanje...),strešna kritina, okna(les ali plastika), ogrevanje(ck, kamin...), je hiša na vogalu ali na sredini, itn, itn...Ja, vse to dela razliko v vrednotenju in to ve vsak otrok.

  • KLOBO 12:49 15.november 2013.

    Po vsej verjetnosti so se cenitve res dogajale na tak način !! ali pa tako: eci peci pec 40.000, ti si mali zec 15.000 itd......ti si mala .... 5.000 e ....

  • KLOBO 12:49 15.november 2013.

    Po vsej verjetnosti so se cenitve res dogajale na tak način !! ali pa tako: eci peci pec 40.000, ti si mali zec 15.000 itd......ti si mala .... 5.000 e ....