Slovenija
238 ogledov

Vse kaže, da bomo imeli v Sloveniji dva Kekca

Kekec pašteta Kekec pašteta
Kar trije kupci se potegujejo za novejšo blagovno znamko Kekec, čeprav je starejšega Kekca pred skoraj dvema letoma za 220 tisočakov kupilo podjetje Osem.

"Dobili smo tri prijave, pri tem ena bistveno odstopa," nam je povedala stečajna upraviteljica Pomurke Alenka Gril, ki prodajo novejšo slovensko in mednarodno blagovno znamko Kekec, čeprav je bila pred skoraj dvema letoma na dražbi prodana tudi starejša blagovna znamka. Ponudnike je stečajna upraviteljica zdaj obvestila še o novih okoliščinah, ki so nastale pri mednarodni blagovni znamki, a verjame, da je prodaja še vedno mogoča: "Zagotovo verjamem, da bomo prodali vsaj slovensko znamko."

Prodaji blagovnih znamk je odobrilo okorožno sodišče v Murski Soboti.

Ena znamka v EU, dve v Sloveniji?

Obe blagovni znamki pa sta prav zares vpisani pri Uradu RS za intelektualno lastnino. Med tem ko je pri Uradu Evropske unije za intelektualno lastnino vlogo za vpis blagovne znamke, ki zajema artikle obeh slovenskih znamk, vložilo le podjetje Osem iz Murske Sobote. Pomurka je temu sicer oporekala.

Na naše vprašanje, ali meni, da lahko na slovenskem trgu delujeta dve podjetji, ki tržita pašeto Kekec, pa je Alenka Gril odgovorila, da je podjetje Osem kupilo le znamko, ki vključuje jetrno pašteto, med tem ko znamka, ki jo prodaja v imenu Pomurke, vključuje tudi narezke in druge stvari. "Težava je v tem, da oni proizvajajo tudi druge stvari," je dodala stečajna upraviteljica Gril in nadaljevala, da tudi sama najprej ni videla bistvene razlike, a ta vseeno je. Novejša blagovna znamka je oblikovno drugačna in zajema širši spekter izdelkov. 

"Vedno je bila samo ena Kekec pašteta, ne glede ali je bil napis s tiskanimi črkami ali pisanimi"

Miroslav Flisar, ki vodi podjetje Osem, ki je pred šestimi leti znamko ikoničnih paštet vzelo v najem in jo nato januarja 2015 kupilo na javni dražbi od Mipove družbe DML, se s stečajno upraviteljico ne strinja. "Vedno je bila samo ena Kekec pašteta, ne glede ali je bil napis s tiskanimi črkami ali pisanimi," nam je ob začetku zbiranja ponudb za novejšo blagovno znamko povedal Flisar in dodal, da bodo morali odločiti sodni mlini, saj dve znaki Kekec na trgu pač ne moreta obstajati.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Žurnalček 15:48 18.oktober 2016.

    Sploh pa kaj na to pravijo Vandoti iz K. gore ? Kekec je Vandotov in brez nihovega dovoljenja uporaba imena sploh ni dovoljena ! Znamka izvira iz socializma , ko jim sploh ni bilo mar , da se iščejo kakšna ...prikaži več dovoljenja za uporabo njihovega imena . Kekec ni lastno ime , ampak knjižno , Vandotovo !!!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:34 18.oktober 2016.

    "Urad RS za intelektualno lastnino je " nesposobn. Zgleda uradniki tam slabo vidjo; bi jim bi bilo treba vid pregledat. Še vedno čakam na imena..kdo točno ..kateri zaposleni je ocenil da sta to dovolj različni blagovni znamki? Kater norček?? Zakaj ...prikaži večj ni imen ? Zakaj ni imen odgovornih? Kdo je to zakuhal? S čim bo odgovarjal??

  • Bizgec 08:40 18.oktober 2016.

    Ali-En je jasnovidec. Imel je komad na to temo: "Who is the real Kekec?"https://www.youtube.com/watch?v=PHSvVPK3ty0