Slovenija
18 ogledov

Vse odvisno od reševanja bančnega sektorja

Boštjan Vasle Dejan Mijović
Vasle: gospodarska gibanja bodo zelo odvisna od reševanja težav bančnega sektorja.

Po trenutnih podatkih ni razloga za bistvena odstopanja od jesenske gospodarske napovedi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar), ki govori o 1,4-odstotnem krčenju gospodarstva v letošnjem letu. Direktor Umarja Boštjan Vasle je ob tem povedal, da bodo gibanja zelo odvisna od uspešnosti reševanja težav bančnega sektorja.

Umar tako letos še naprej pričakuje krčenje bruto domačega proizvoda (BDP) za okoli 1,5 odstotka, vendar pa to napoved spremljajo velika tveganja doma in v zunanjem okolju.
Letošnja gospodarska gibanja bodo po Vasletovih besedah precej odvisna od uspešnosti reševanja težav bančnega sektorja in posledične obnove kreditne dejavnosti, ki bo olajšala prestrukturiranje močno zadolženega realnega sektorja.

Pozitivni impulz

Prvi mož Umarja je v tej luči pozitivno ocenil uveljavitev zakona o ukrepih za stabilizacijo bank. Če bo prenos slabih terjatev na slabo banko v praksi izpeljan, je moč po njegovih pričakovanjih s četrtletnim zamikom pričakovati tudi učinek na posojilno dejavnost bank.

Letošnja gibanja bodo ob tem še naprej močno odvisna tudi od zunanjih dejavnikov. Vasle je danes govoril tudi o nekaterih pozitivnih premikih, saj so se razmere na trgu državnega dolga in tudi na medbančnem trgu v evrskem območju vidno umirile, čeprav se to za zdaj še ni prelilo v gospodarstvo.

Okrevanje gospodarstva v območju skupne valute se pričakuje v drugi polovici leta in če bo slučajno prišlo do močnejšega okrevanja od pričakovanj, se bo to po Vasletovih besedah že v nekaj četrtletjih poznalo tudi v slovenskem gospodarstvu.

Kako uspešna bo Slovenija pri izkoriščanju tega morebitnega pozitivnega impulza, bo močno odvisno od domačih ukrepov, še posebej pri sanaciji razmer v bančnem sistemu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.