Slovenija
24202 ogledov

Z vsemi topovi nad televizijske hiše, že skoraj vsem visoke denarne kazni

televizija Žurnal24 main
Televizijskim hišam vse pogosteje grozi odvzem nezakonito pridobljenega premoženja.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS), ki bdi tudi nad oglaševanjem na televizijah, je v prekrškovnih postopkih poleg globe zaradi predolgega oglaševanja sodišču predlagala tudi odvzem nezakonito pridobljenega premoženja Šport TV, Planet TV in POP TV, ki naj bi ga televizijske hiše pridobile s predolgimi oglasnimi bloki.

Vse hiše pa so v postopkih pristale, ker so prekoračili dovoljeni dvanajstminutni obseg oglaševanja v okviru posamezne ure, in sicer Šport TV 15. maja za minuto in 36 sekund, Planet TV 7. septembra za 56 sekund in POP TV 10. septembra za 29 sekund. Zaradi prekoračitve so TV hiše dobile tudi globo v višini 6.000 evrov, njihove ogovorne osebe pa globo v višini 600 evrov

Svetovalka direktorja za odnose z javnostmi Tina Čuček je za Žurnal24 pojasnila, da mora prekrškovni organ na podlagi zakona o prekrških v primeru ugotovljenega prekrška v prekrškovnem postopku obvezno podati predlog sodišču za odvzem protipravno pridobljene premoženjske koristi, če meni, da je ta bila pridobljena s prekrškom: "Agencija torej v primerih, za katere meni, da je bila s prekrškom protipravno pridobljena premoženjska korist, sledi zakonu in sodišču predlaga njen odvzem."

Oglaševanje v okviru vsake posamezne ure ne sme preseči 12 minut oziroma 20 odstotkov. V to kvoto pa ne šteje oglaševanje lastnih vsebin, na primer napovednik za oddaje in filme. Za Televizijo Slovenija so določbe strožje – oglaševanje je omejeno na deset minut, med 18. in 23. uro, pa na sedem minut.

Prvič so na agenciji po "težkem orožju" posegli lani v maju, ko so zahtevali, da sodišče izdajateljema Kanala A in Pink SI odvzame nezakonito pridobljeno premoženje. Do danes agencija še ni prejela povratnih informacij v zvezi s podanimi predlogi za odvzem premoženja.

Več tisočakov kazni skoraj za vse večje medijske hiše

Na agenciji za komunikacijska omrežja nadzore oglaševanja opravljajo od leta 2014 - pred tem je nad oglaševanjem bdel medijski inšpektorat - in kot ugotavljajo na agenciji, po tem ni več prihajalo do tako množičnega sistematičnega kršenja predpisov. Več tisočakov kazni so sicer plačale že skoraj vse večje medijske hiše.

Nekoliko drugačna pa so pravila pri tujih televizijskih hišah, ki oddajajo v Sloveniji. V primeru, da imajo licenco v eni izmed držav članic EU, se lahko na opozorila slovenskega regulatorja malodane požvižgajo, saj Akos v skladu z evropsko zakonodajo lahko le "obvesti pristojnega regulatorja v državi članici EU, pod jurisdikcijo katere sodi omenjen televizijski program, in ga zaprosi za ukrepanje v skladu z njegovimi pristojnostmi". Kazen pa je tako odvisna od tujih regulatorjev in tuje zakonodaje.

Komentarjev 22
  • Janez_53 23:33 05.februar 2018.

    Prosim vas lepo, no!!! 6.000 evrov je VISOKA KAZEN za eno televizijsko hišo??? Se norčujete iz nas ali kaj???

  • Avatar jezeran
    jezeran 19:01 05.februar 2018.

    Kje so pa kazni za ponudnike televizijskih programov ki delujejo usklajeno in nas silijo v sheme in dvigujejo usklajeno naročnine

  • Radovan Mikolic 17:13 05.februar 2018.

    Kar se TV slovenija tiče bi morali prepovedati reklame med oddajami. Glede na to, da so tudi ostale TV uvedle svoj RTV prispevek pa bi se morala omejitev izenačiti z javno TV.