Slovenija
165 ogledov

Z odvzemom premoženja nad televizije s predolgimi reklamami

planetTV Anže Petkovšek
Zaradi predolgih oglasnih blokov je agencija za komunikacijska omrežja (Akos) prvič posegla po dodatnem "težkem orožju". Poleg denarnih kazni je sodišču predlagalo, naj država dvema televizijskima hišama odvzame premoženje, ki sta ga na ta način pridobili.

Kazni zaradi predolgih oglaševalskih blokov so v preteklosti plačale malodane že skoraj vse večje televizijske hiše, a zadnja prekrškovna postopka zoper izdajatelja Kanala A in TV 3 je agencija za komunikacijska omrežja (Akos) zaključila s predlogom, da naj sodišče medijskima hišama odvzeme premoženjsko korist na podlagi zakona o prekrških, ki med drugim določa, da nihče ne more obdržati premoženjske koristi, pridobljene s prekrškom ali zaradi njega.  

Predstavnica agencije Tina Čuček nam je pojasnila, da je v pristojnosti inšpektorja, da ukrepa v skladu z zakonom in v primeru suma ugotovitve kršitve uvede prekrškovni postopek in izreče z zakonom določene sankcije: "Pri ponavljajočih kršitev pa lahko tudi sodišču predlaga odvzem premoženjske koristi, ki je s prekrškom nastala, kar se je tudi zgodilo v omenjenih primerih prvič."

Kanal A: "Premoženjske koristi ni bilo"

O odvzemu premoženju bo sicer odločilo sicer sodišče, predstavniki Kanala A bodo najverjetneje zastopali stališče, da premoženjske koriti pravzaprav niso pridobili.

Predstavnica medijske hiše Daša Rankel nam je v pisnem odgovoru tako zatrdila, da je do prekoračitve zakonsko omejenega oglaševanja - 12 minut v okviru posamezne ure - prišlo zaradi neposrednega prenosa oddaje v živo, zato je se oglasni blok prestavil v naslednjo uro. "Ker je bilo v slednji zato manj oglasov, premoženjske koristi ni bilo," so nam zatrdili na Kanalu A, kjer so ob tem že poravnali denarno kazen višini 6.000 evrov in še dodatnih 600 evrov za odgovorno osebo.

Po javno dostopnih podatkih so na Kanalu A 3. septembra 2016 med 14. in 15. uro, ko je kršitev nastala, predvajali kvalifikacije MotoGP.

Trideset sekundni oglas v času kvalifikacij glede na cenik Kanala A sicer stane 1.500 evrov. Ob izmerjeni prekoračitvi 3 minute in 9 sekund bi to lahko pomenilo - v primeru, da so bili vsi oglasi prodani brez popustov in da medijska hiša v tem času ni oglaševala svojih vsebin - okoli 9.000 evrov. Gre torej za znesek višji od izrečene globe.

V drugi medijski hiši, Pink SI, ki izdaja TV 3, za dodatna pojasnila niso bili dosegljivi. So pa glede na pojasnila agencije 1. septembra 2016 med 10. in 11. uro prekoračili dovoljeno oglaševanje za  3 minute in 9 sekund. Poravnati bodo morali 500 evrov globe.

Slovenske TV hiše že plačale visoke globe, za tuje pravila drugačna

Na agenciji za komunikacijska omrežja nadzore oglaševanja opravljajo od leta 2014 - pred tem je nad oglaševanjem bdel medijski inšpektorat - in kot ugotavljajo na agenciji po tem ni več prihajalo do tako množičnega sistematičnega kršenja predpisov. Več tisočakov kazni so sicer plačale že skoraj vse večje medijske hiše.

Nekoliko drugačna pa so pravila pri tujih televizijskih hišah, ki oddajajo v Sloveniji. V primeru, da imajo licenco v eni izmed držav članic EU, se lahko na opozorila slovenskega regulatorja malodane požvižgajo, saj Akos v skladu z evropsko zakonodajo lahko le "obvesti pristojnega regulatorja v državi članici EU, pod jurisdikcijo katere sodita omenjena televizijska programa, in ga zaprosi za ukrepanje v skladu z njegovimi pristojnostmi". Kazen pa je tako odvisna od tujih regulatorjev in tuje zakonodaje.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • Alen Jazbec 14:28 09.maj 2017.

    kar naj vzamejo banda kapitalisitična!!!!

  • srecnii 22:08 08.maj 2017.

    Od kar so nam vzeli pop tv in kanal a sem prav vesel, ker tv manj gledam in več počnem dobrih stvari.

  • fritolin 20:48 08.maj 2017.

    Hahahaha, spet Zurnalovi nabijalci naslovov....Ocitno ste se od novinarja ki je pokrival operaterje naucili da se vam zelo splaca dat POPTV v naslov saj mate klike in komentarje....:)))Iz cesa vi uspete spackati clanek pa nea mors verjet....Odvzem ...prikaži več premozenja?????Najbolj da kaksno Kercmari