Slovenija
51 ogledov

Vse poti vodijo ... k Pahorju

Za povečavo klikni na grafiko. (Foto: grafika Žurnala24) Žurnal24 main
Dan pozneje. LDS in Zares od Pahorja zahtevata odločitve, Zares že glasno govori o novem mandatarju. Plan B. Interventni zakon brez podpore, Pahor še ne namerava odstopiti.

Predsednik vlade Borut Pahor, ki je še v ponedeljek napovedoval možnost sprejetja interventnega zakona, je v svojih napovedih ostal še brez podpore v koaliciji.

V nedeljo so interventnemu zakonu nov referendum namreč najprej napovedali sindikati, včeraj pa so se proti njegovemu sprejetju opredelili še v koalicijskem Zaresu.

Križanič pa že napisal
Čeprav v Zaresu menijo, da tak zakon ni potreben, je minister za finance Franc Križanič po ponedeljkovem sestanku na sedežu SD povedal, da je zakon že napisan.

“Ali bo potreben ali ne ter kakšna bo njegova vsebina, je prezgodaj govoriti,” pa je dejal poslanec Miran Potrč. Če vlada takšnega zakona ne bo predlagala, bo najverjetneje predlagala rebalans proračuna, ki ga je prav tako napovedal premier.

Odstop ne bo dovolj

Predčasne volitve. Našo ustavo večina ustavnih pravnikov razlaga tako, da ne moremo ostati brez predsednika vlade.

Če ta odstopi, se uporabi 111. člen ustave, ki predvideva, da je nastalo stanje kot po volitvah.

Poslanci glasujejo o predlogih za predsednika vlade. Če ga ne izglasujejo, lahko predsednik države razpiše nove volitve.

“Formalno pa odstopa predsednika vlade sploh nimamo,” je povedal ustavni pravnik Andraž Teršek. Ustava odstopa namreč ne predvideva.

V Zaresu pa ob nasprotovanju interventnemu zakonu vztrajajo, da bi se morala zgoditi rekonstrukcija vlade, po možnosti vključno z menjavo mandatarja. “Da bi stranka Zares iskala novega, ni bil nikoli niti predmet špekulacij,” je dejal prvak stranke in odstopljeni minister Gregor Golobič, ki je dodal, da njihova vloga ni dovolj velika, da bi iskali novega premierja.

“Zdaj je na potezi stranka SD, predvsem Borut Pahor,” je poudaril. Stališče ostaja podobno tudi v LDS; v tej od Pahorja pričakujejo resne pogovore.

V največji vladni stranki SD pa so bili po sestanku redkobesedni. Minister za šolstvo Igor Lukšič je izjavil, da gredo korak za korakom in da stranka predsednika povsem podpira.

“Nismo govorili o političnih izhodih, temveč o izhodih, kako rešiti materialno in zakonsko situacijo, ki je nastala. Ko bodo te odločitve sprejete in ko bomo ocenili, ali jih lahko uresničimo, pa se bomo pogovarjali tudi o političnih izhodih,” je dejal Potrč.

Dan D se izmika
Kakšna bo dokončna usoda Pahorjeve vlade, tako še ni jasno. Premier je v ponedeljek, ko na novinarska vprašanja ni odgovarjal, izrazil upanje, da bo “lahko odgovore podal v četrtek”, po redni seji vlade.

Prvak Zaresa pa je dejal, da “kar se Zaresa tiče, v sredo zvečer”. Takrat bo torej nedvoumno znano, ali Zares v koaliciji ostaja ali ne, isti dan pa bo zasedal še izvršni svet LDS.

Pahor pa že k sindikatom
Drugi, ki poleg koalicijskih partnerjev od Pahorja zahtevajo odgovornost, so sindikati.

Čeprav je minister za delo Ivan Svetlik pred referendumskim dnem večkrat dejal, da kakršenkoli konsenz z nasprotniki pokojninske reforme zaradi oddaljenosti stališč ni mogoč, pa je premier že napovedal nove pogovore s socialnimi partnerji.

Ti naj bi bili že ta petek, po besedah Pahorjevega sekretarja Miloša Pavlice pa verjetneje prihodnji teden.

Ugotoviti želijo, ali obstaja pripravljenost za nadaljevanje sprejemanja zdravstvene reforme in reform trga dela. S socialnimi partnerji pa naj bi po njegovih besedah tudi preverili možnost oblikovanja druge pokojninske reforme.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.