Slovenija
8587 ogledov

Vse te trgovine in storitve odprte le še jutri

Prenovljena trgovina Lesnina na Brdu v Ljubljani. Anže Petkovšek Prenovljena trgovina Lesnina XXXLutz na Brdu v Ljubljani.
"Včeraj je vlada sprejela odlok, zmanjšuje število odprtih dejavnosti od 24. 12. do vključno 4. januarja bo dovoljeno le obratovanje nujnih trgovin," je na novinarski konferenci povedal Simon Zajc, državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

"Sprostitev nekaterih dejavnost v prejšnjem tednu je bila zagotovo prava in pozitivna odločitev drugega vala. Storitvenim dejavnostim smo želeli na ta način vsaj v tem vmesnem času zagotoviti delovanje. Negotovosti oziroma napetosti, ko se je kriza poleg zdravstvene in gospodarske razvila še v v psihološko krizo, je bilo že preveč. To ne velja le za trgovce in obrtnike, ampak za vse nas državljane," je kratkotrajno odprtje trgovin z oblačili in frizerskih salonov pojasnil Zajc.

24. decembra se tako po vsej Sloveniji znova zapirajo frizerski saloni, kozmetične dejavnosti (ličenja, manikure, nameščanje umetnih nohtov, odstranjevanja dlak in podobno ter pedikure. Zapirajo se tudi cvetličarne, avtopralnice, kemične čistilnice.

V statističnih regijah Osrednjeslovenska, Goriška, Obalno-kraška in Gorenjska se 24. decembra zapirajo prodajalne z oblačili in obutvijo, športno opremo in avtomobilski saloni, v trgovinah z živili ne bo več dovoljeno prodajati oblačil in obutve.

Industrija se v tem času ne bo zapirala, pozivamo pa vsak podjetja, naj v tem času odredijo kolektivni dopust, če jim to dopuščajo razmere in če zmorejo delo tako organizirati.

Simon Zajc

Od 24. decembra do 4. januarja bodo lahko odprte le:

– prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah,

– lekarne,

– prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki,

– kmetijske prodajalne,

– bencinske servise,

– finančne storitve,

– pošta,

– dostavne službe,

– dimnikarske storitve, pod pogojem, da je v prostoru, kjer se izvajajo dimnikarske storitve prisoten samo en izvajalec, če pa to ni mogoče, je lahko v prostoru prisoten izvajalec storitve in ena oseba, ki je uporabnik male kurilne naprave; opravljanje dimnikarskih storitev ni dovoljeno v prostorih, v katerih je nameščena mala kurilna naprava, ki jih po opravljeni storitvi ni mogoče prezračiti,

– individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve,

– osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, med 6. in 21. uro, pri čemer konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno,

– druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja.

Spletna prodaja je dovoljena.

Zajc je ob tem opozoril, naj izvajalci teh storitev zagotovijo minimalen možen stik s potrošniki, prezračevanje, razkuževanje rok pred vstopom in ob izstopu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar praufo
    praufo 13:59 22.december 2020.

    25,26,27 dec petek, sobota nedelja, vse zaprto ... 1,2,3, jan. petek, sobota, nedelja , vse zaprto ... se pravi gremo v gmajno, al pa cel dan ležimo

  • milan654 13:46 22.december 2020.

    toje taka trperija knkrat otpiranje enkrat zapiranje dol sto vlado ker je zanič