Slovenija
37653 ogledov

Tako se je vlada odločila glede vavčerjev

Denar, evro, štetje denarja Profimedia
Vlada je na današnji seji zaključila z obravnavo predloga Zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije bolezni COVID-19 za državljane in gospodarstvo.

Predlog zakona vsebuje začasne ukrepe za omilitev in odpravo posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 na področju dela, javnih financ, gospodarstva, kmetijstva, gozdarstva in prehrane, štipendij, subvencije študentske prehrane, visokega šolstva, infrastrukture ter javnega naročanja, je sporočila vlada. 

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je v izjavi za Odmeve dejal, da se je vlada na današnji seji posvetila izhodni strategiji, se seznanila s pričakovanji Ekonomsko-socialnega sveta in jim delno uspela ugoditi. "Vlada se je odzvala na pričakovanje, ko gre za vavčerje. Te dobijo tudi otroci do 18. leta, in sicer v višini 50 evrov. Vavčerje bo mogoče koristiti do konca tega leta," je povedal. Polnoletni državljani bodo dobili vavčerje v višini 200 evrov. O tem, ali bodo prenosljivi med družinskimi člani, še niso odločali. 

matej lahovnik | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Ključno je, da se je vlada odločila uvesti nov ukrep in s 1. 6. 2020 sofinancirati skrajšani delovni čas," je povedal Matej Lahovnik in dodal, da pričakujejo, da se bo za to odločila do polovica podjetij. Ukrep bo na voljo najmanj do konca leta, sredstev pa bo po Lahovnikovih besedah dovolj. Sofinanciranje skrajšanega delovnega časa bodo lahko uveljavljala podjetja v vseh panogah, ki vsaj 10 odstotkom zaposlenih ne bodo mogli zagotavljati 90 odstotkov dela. 

Ukrep čakanja na delo se do konca junija podaljšuje za turistično panogo. Kot je pojasnil Lahovnik, gre za panogo, ki je odvisna od tujih gostov in kjer podjetja še ne delujejo. V to kategorijo so vključili tudi druge panoge, kjer zaradi omejitvenih ukrepov junija še ne bo mogoče poslovanje, kot so igralnice in organizacija sejmov. 

Vlada je določila besedilo Zakona o poroštvu Republike Slovenije v Evropskem instrumentu za začasno podporo zmanjševanju tveganj za brezposelnost v izrednih razmerah (SURE) po izbruhu COVID-19. Instrument SURE bo državam članicam EU zagotovil posojila v višini do 100 milijard evrov, s pomočjo katerih bodo lahko podpirale sheme skrajšanega delovnega časa in podobne ukrepe, potrebne za blaženje posledic epidemije COVID-19.

Predsednik NSi Matej Tonin je na Twitterju zapisal, da vlada v tretjem svežnju daje gospodarstvu nov zagon. Tretji sveženj tako vključuje vavčerje za počitnice v Sloveniji za vsakogar, subvencije skrajšanega delovnika, podaljšan ukrep čakanja na delo v turizmu, odpravo administrativnih ovir pri izvedbi strateških investicij.

V tretjem protikoronskem zakonu so zagotovljena tudi sredstva za vse pripadnike civilne zaščite in prostovoljce (gasilci, gorski reševalci ...), ki so pomagali pri boju z epidemijo. Kot je zapisal Tonin, bodo upravičeni do dodatka za nevarnost in posebne obremenitve.

Predpisov je preveč

Vlada je ustanovila in imenovala Strateški svet za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju. Svet vodi Ivan Simič. Kot je na tvitnil predsednik vlade Janez Janša, je "več kot 20.000 predpisov enostavno preveč".

Tretji protikorona zakon je po Lahovnikovih besedah težak blizu ene milijarde evrov. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 11
  • fasader56 14:25 21.maj 2020.

    Da vsilijo posojila je jasno vsakemu normalnemu državljanu. Kje pa je nepovratni denar? Vse je zrežirano in nas bodo spet ogoljufali.............

  • sam50 12:49 20.maj 2020.

    Lahovnik spet kaka od strahu,ker ni prepričan,če je pilot v kabini ali letalo leti samo in je verjetno nesreča neizbežna.....

  • Snežinko 11:02 20.maj 2020.

    In kdaj bodo objavili, v katero rit naj vtaknejo ta vavčer tisti, ki itak ne bodo šli na dopust, ker si ga NE MOREJO PRIVOŠČIT???