Slovenija
14959 ogledov

Vse to prinaša novo sprejeti zakon

državni zbor poslanci konstruktivna nezaupnica Državni zbor/Sušnik Matija
Poslanci državnega zbora so sprejeli deseti protikoronski zakon.

V državnem zboru je bil sprejeti deseti protikoronski zakon. Navzočih je bilo 87 poslank in poslancev, za je glasovalo 46, proti pa 42 poslank in poslancev. Finančne posledice sprejetega zakona so ocenjene na 280 milijonov evrov.

Sprejeti zakon prinaša nove dodatke za najbolj ranljive, uvaja odškodninsko odgovornost za primer zapletov pri cepljenju ali uporabi zdravila proti covidu-19, duhove buri zvišanje zgornje meje uvrščanja zdravnikov v plačne razrede. Zdravniki in zobozdravniki so začasno do konca leta 2022 lahko uvrščeni do 63. plačnega razreda, kar je šest več kot zdaj. V delu opozicije so opozarjali, da to pomeni zvišanje plač za že najbolje plačane zdravnike, pozablja pa se na mlade zdravnike in druge zdravstvene delavce. 

Boni podaljšani do konca junija

Novo sprejeti zakon med drugim prinaša podaljšanje nekaterih ukrepov. Do 1. aprila 2022 bo mogoče koristiti neizrabljeni lanski dopust, tistega za leto 2021 pa do konca prihodnjega leta. Podaljšana je veljavnost turističnih bonov do konca junija 2022. Država bo do konca junija izplačevala tudi po 500 evrov za vsakega novorojenega otroka. 

Stroške hitrih testov delodajalcev se bodo krili iz proračuna. Novost je mesečni dodatek za pripadnike sil za zaščito in reševanje ter za dijake in študente, ki pomagajo pri oskrbi bolnikov v zdravstvenih ali socialno-varstvenih ustanovah.

upokojenci | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Novi interventni zakon prinaša tudi izplačilo novih enkratnih solidarnostnih dodatkov, med drugim upokojencem in kmetom. Upokojenci s pokojninami do 732 evrov bodo dodatek prejeli v treh različnih višinah, in sicer 130 evrov, 230 evrov in 300 evrov. Dodatek bo izplačan do konca januarja 2022.

Kmetje, ki so dopolnili 65 let starosti in imajo manj kot 591,20 evra mesečnih prihodkov, bodo prav tako do konca januarja prejeli 150 evrov. Dva meseca pozneje bodo dodatek v enaki višini prejeli še invalidi in vojni veterani.

Pomembna novost, ki jo prinaša zakon, je povračilo škode za primere zdravstvenih zapletov pri cepljenju ali uporabi zdravila proti covidu-19. Odškodnina bo enaka, kot je predvideno obvezno cepljenje. O tem, ali je prišlo do škode na zdravju zaradi cepljenja, bo presojala posebna komisija. Ukrep bo veljal za celotni čas cepljenja proti covidu, torej tudi za nazaj, odškodnino pa bo mogoče uveljavljati še več let po cepljenju.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 22
  • Avatar pantani
    pantani 07:27 28.december 2021.

    In spet so pozabili na gospodarstvo in delavce,ki jim firme doplačujejo do minimalne plače!!!

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 03:51 28.december 2021.

    Hočejo čimveč denarja zmetati stran, da bo naslednja vlada bosa in gola skupaj z državljani..Noče upoštevati opozicije, da bi bone lahko koristili za ogrevanje, podkupuje odločevalce o Covidomaniji, "odškodnine" za cepljence bodo redke kot pošteni SDSsovc, saj jih bo določala ...prikaži več podkupljena "stroka"...In še nekaj, tako katastrofalno se v parlamentu ni obnašal niti Adolf Hitler s svojo stranko NSDAP, ko je leta 1933 podobno kot Janez v tem mandatu, postal kancler...

  • Avatar Annastilla
    Annastilla 00:53 28.december 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m