Zdravje
68356 ogledov

Končno odškodnina za cepljene proti covidu-19

Vlada RS Janez Poklukar Vlada RS
Vlada je končno pripravila osnutek zakona, ki bo uvedel odškodnine za vse, ki imajo zaradi cepljenja proti covidu-19 resne posledice.

Odškodnina bo enaka kot je predvideno za obvezno cepljenje, je na novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar. Doslej do odškodnine cepljeni proti covidu-19 niso bili upravičeni, saj je bilo cepljenje prostovoljno.

Škoda na zdravju se mora po zakonu o nalezljivih boleznih kazati "v resnem in trajnem zmanjšanju življenjskih funkcij", piše v zakonu. To bo presojala posebna komisija. Najvišja predvidena odškodnina v zakonu o nalezljivih boleznih je 60 tisoč evrov. Zakonec ali starši imajo v primeru smrti pravico do 10 tisoč evrov odškodnine, otrokom osebe, ki bi umrla, pa pripada skupaj 20 tisoč evrov.

Odškodnina bo uvedena, ko bo zakon sprejet v parlamentu, ukrep bo veljal za celotni čas cepljenje proti covidu, torej tudi za nazaj, odškodnino pa bo mogoče uveljavljati še več let po cepljenju.

Odškodnina ne pride v poštev, če je škoda nastala zaradi strokovne nepravilnosti pri opravljanju cepljenja ali ki je posledica neustrezne kakovosti cepiva, v tem primeru je treba odškodnino uveljavljati na sodišču. 

Poklukar je še napovedal, da bodo v zakonu, ki se ga je že oprijelo ime PKP 10, uredili tudi zakonsko podlago za obveznost nošnje mask, prepoved zbiranja, omejevanje prodaje blaga in ponujanja storitev in podobne ukrepe. Spomnimo, vrhovno sodišče je razsodilo, da obveznost nošnje zaščitnih mask ni imela pravne podlage v zakonu o nalezljivih boleznih. Vlada jo je namreč v odloku opredelila kot omejitev gibanja.

Poklukar bo v bolnišnici oddelal popoldansko in nočno izmeno

Podaljšali bodo tudi več ukrepov, ki bi se iztekli konec leta. Podaljšuje se ukrep koriščenja odsotnosti zaradi bolezni brez potrdila o upravičeni zadržanosti do 28. 2. 2022 z možnostjo podaljšanja še za 3 mesece. Namen tega ukrepa je razbremeniti družinske zdravnike. Podaljšali so tudi ukrep razporejanja kadra zaradi nujnih potreb in pravno podlago za telemedicino. "V določenih primerih je mogoče, da je bolnik doma in spremljamo življenjske funkcije na domu. Danes je bilo s telemedicino spremljanih 78 bolnikov, bilo jih je tudi že več kot sto, 102,« je pojasnil Poklukar, ki bo danes na Jesenicah oddelal popoldansko in nočno izmeno. Podaljšali so tudi razpis za skrajševanje čakalnih vrst in možnost in možnost izrabe dopusta za zaposlene v zdravstvu. Lanski dopust bo mogoče porabiti do 1. aprila, letošnji pa do konca prihodnjega leta.

Predloga zakona na spletni straneh vlade še nismo našli, zato o njegovi vsebini poročamo izključno na podlagi navedb ministra na novinarski konferenci. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 86
 • jakec42 08:13 20.november 2021.

  Pokljukar je dobil za eno izmeno1000 €,vsaj tako so pisali.kdo to ne bi počel za tak denar!

 • Avatar jezeran
  jezeran 06:51 20.november 2021.

  Na komisiji bodo pa tako ali tako vsi drugi vzroki krivi samo cepljenje ne

 • bobubob 17:48 19.november 2021.

  Odškodnina? Glede na 'zgodovino' doslej iztoženih odškodnin (ki je skoraj ni - po načelu 'vrana vrani') in glede na predvideni znesek se posmeh vlade volilcem nadaljuje.....