Zdravje
18423 ogledov

Agonija se nadaljuje: To kažejo zadnji podatki o novih okužbah

Covid-19 Epa
Rast novih primerov ni več tako skokovita, kar lahko opažamo v zadnjih nekaj dneh.

V četrtek je bilo z 8.274 testi PCR potrjenih 3.517 novih primerov okužb. Delež pozitivnih testov PCR znaša 42,5 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 59.563 hitrih testov. 

Iz podatkov zadnjih dni je razvidno, da je v tem tednu nekaj več okužb kot prejšnji teden, a da ne gre več za skokovito rast. V prvih štirih dneh tega tedna je bilo potrjenih 15.220 primerov, medtem ko je bilo v prvih štirih dneh prejšnjega tedna potrjenih 14.834 primerov okužbe. V tem tednu je bilo v prvih štirih dneh opravljenih 35.189 testov PCR, v enakem obdobju prejšnjega tedna pa 36.389.

Če primerjamo včerajšnji dan s prejšnjim četrtkom, vidimo, da gre za približno 5-odstotno rast števila potrjenih primerov. Prejšnji četrtek je bilo namreč potrjenih 3.343 novih primerov okužbe. Opravljenih je bilo 9.121 testov PCR. Delež pozitivnih testov je znašal 37,6 odstotka.

V bolnišnicah se po zadnjih podatkih zdravi 1127 bolnikov s covidom-19, kar je 23 več kot dan pred tem, od tega po podatkih vlade 256 v enotah intenzivne terapije. Najmlajši bolnik na navadnih oddelkih ima 18 let, medtem ko je najmlajši bolnik v enotah intenzivne nege star 26 let. Umrlo je 20 ljudi.

Trenutno so razmere najslabše v posavski regiji, sledita jugovzhodna Slovenija in podravska regija. Na drugi strani pa so tri regije, v katerih so razmere najboljše, koroška, obalno-kraška in goriška regija. Starostne skupine, v katerih je v zadnjem obdobju največ potrjenih okužb, so 5 do 14 let in 35 do 54 let. 

Vlada ni dodatno zaostrila ukrepov

Do zaostrovanja ukrepov kljub nekaterim pozivom ni prišlo. Vlada je še enkrat pozvala delodajalce, naj čim več zaposlenim omogočijo delo od doma. Fakultete ostajajo odprte, izvajalci javnih prevozov pa naj bi imeli teden dni časa, da začnejo strožje nadzorovati izpolnjevanje pogoja PCT. 

Vodja strokovne skupine Mateja Logar je v četrtek napovedala, da večje umirjanje razmer v zdravstvu, kjer so razmere trenutno najbolj zaskrbljujoče, lahko pričakujemo šele po 10. decembru. Da se bodo razmere v zdravstvu normalizirale, pa bo treba počakati še dlje. 

Razmere v zdravstvu so trenutno kritične. "Uresničujejo se najbolj črne napovedi," je povedal dr. Matjaž Jereb, vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 37
  • rd2dmk2 16:03 19.november 2021.

    kam je izginil članek koliko otrok po samotestiranju je bilo pozitivnih ? glede na ogomno količino je bilo pozitivnih manj kot je po podatkih proizvajalcev tovarniško napaka. torej smo zgrešili nekaj tisoč pozitivnih ? NE ! otroci niso v nevarnosti, ...prikaži več jih pa HOČEJO cepit. je pa vseeno čudno da pri otrocih je 3 % pozitivnih , pri odraslih pa 40% in več.. pa so otroci nekje doma pri tastarih, ane ?pa bi vrtni palčki tipa MS dali vse pod ŠUS.

  • mihatirs 13:58 19.november 2021.

    Pri nas v podjetju že sklep, da se dnevno testira prebolevnike in cepljene!!!

  • Luksi 11:32 19.november 2021.

    Medtem, ko se naši sosedje, s katerimi nas fašist zelo rad primerja odločajo za zaprtje pri nižjih številkah, bomo pri nas še kar pasivno čakali na boljše čase. Predvidevam, da smo spet mi krivi za stanje okužb in verjetno tudi ...prikaži več za neukrepanje s strani vlade...