Slovenija
1863 ogledov

Vse to se danes sprošča

Mestni utrip v Ljubljani v času covid-19 Saša Despot
Odlok, ki ga je vlada sprejela 21. aprila, se bo uporabljal do vključno 2. maja.

Danes se sproščajo vsa športna tekmovanja in treningi, rekreativni šport pa je dovoljen ne le posamično, ampak tudi v skupini do desetih. Odlok, ki ga je vlada sprejela 21. aprila, se bo uporabljal do vključno 2. maja, potem bo vlada vnovič preverila ukrepe glede na zdravstveno stanje v času epidemije.

Dovoljeno je izvajanje športnih tekmovanj v uradnih tekmovalnih sistemih, a še vedno brez prisotnosti gledalcev. Dovoljeni so tudi treningi vsem športnikom po zakonu o športu ne glede na starosti in kakovost, vendar le v obliki t. i. mehurčkov v zaprtih oziroma fizično ločenih skupinah.

Omogočena je samostojna ali strokovno vodena individualna športno-rekreativna dejavnost ter športna vadba v vadbenih skupinah do deset vadečih.

Vsi športni objekti

Za rekreacijo in športne programe se lahko uporabljajo vsi športni objekti in površine za šport v naravi, kot jih določa zakon o športu: športni centri, športni objekti, vadbeni prostori, vadbene površine ter površine za šport v naravi ter šolski športni objekti.

Dovoljeni so tudi javnoveljavni programi usposabljanj za strokovno delo v športu, ki so vpisani v razvid po zakonu o športu, prav tako z omejitvijo do desetih oseb.

Odlok o začasnih omejitvah športnih aktivnosti nalaga tudi testiranja športnikom in članom njihovih ekip, ki se udeležujejo tekmovanj, ter za organizacijsko osebje, nujno za izvedbo tekmovanj. Morajo se testirati z enim izmed dveh načinov; s hitrim ali PCR testom na 48 ur. Prav tako se morajo testirati strokovni delavci in voditelji športno rekreativne dejavnosti, vendar enkrat tedensko s hitrim antigenskim testom.

Testiranja niso potrebna za tiste, ki imajo zdravniško potrdilo, da so preboleli novi koronavirus in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev, in tiste, ki so bili cepljeni.

Pri vseh dejavnostih je treba upoštevati navodila ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje širjenja okužb novega koronavirusa.

Tudi nastanitve

Skladno z vladnim odlokom se v devetih statističnih regijah, kot je določeno za oranžno fazo sproščanja ukrepov, od ponedeljka dalje dovoljuje tudi ponujanje nastanitvenih storitev v nastanitvenih obratih do 30 sob. V treh statističnih regijah, ki so obarvane rumeno, to so obalno-kraška, pomurska in goriška, se dovoljuje ponujanje nastanitvenih storitev do 30 sob v nastanitvenih obratih, ne glede na velikost. 

 

Komentarjev 3
 • Decko 08:08 26.april 2021.

  Ukrepi bolanega uma

 • izy 08:00 26.april 2021.

  Do 30 sob. Pa vi ste idioti extra klase. Kompleks, ki ima bazene, savne, restvracijo bo lahko gostil max 100 oseb in zato si bo naredil extra stroške za ogrevanje vsega, zaposlil osebje(reševalce iz vode, čistilke, ...). Brez glavo razmišljanje spet.

 • Avatar pantani
  pantani 07:26 26.april 2021.

  Po prvomajskih pa vse na novo zapirat, ker naslednja dva tedna bosta ključna,pa to!!!