Slovenija
4975 ogledov

Vse to so že pri nas kupili Madžari

Janez Janša in Viktor Orban Epa
Politično in ekonomsko motiviranih investicij madžarskih poslovnežev pri nas vse več.

Kot smo poročali, je madžarska skupina Mol podpisala pogodbo o nakupu 92,25-odstotnega deleža v družbi OMV Slovenija, 7,75-odstotni delež pa že ima. Dogovorjena kupnina za celotni delež znaša 301 milijon evrov. Če nakup odobrijo organi za varstvo konkurence, bo Mol imel v Sloveniji 173 bencinskih servisov.

Madžarske naložbe, ki so v preteklih desetletjih na letni ravni znašale povprečno 50 milijonov evrov, se od leta 2019, ko je Madžarska banka OTP kupila SKB banko, krepijo. 

Madžari najprej kupili SKB 

Madžarska banka OTP se je s francosko bančno skupino Societe Generale za nakup banke SKB dogovorila maja 2019, četrta največja slovenska banka pa je del skupine OTP postala sredi decembra lani. OTP je za SKB banko odštela 323 milijonov evrov. Prvi mož OTP banke Sandor Csanyi ni skrival ambicij, da bi kupil še Abanko, razkril pa je tudi, da je pred leti že poskusil z nakupom Nove KBM v privatizacijskem postopku. 

Nato pa še Novo KBM

Kar Csanyiju ni uspelo pred leti, mu je uspelo maja letos, ko je madžarska OTP Bank podpisala pogodbo o nakupu 100-odstotnega deleža Nove KBM, ki je pred tem postala 100-odstotna lastnica državne ABanke, kar je bila največja združitev v slovenskem bančnem sektorju. Nova KBM obvladuje 20,5 odstotkov trga v Sloveniji in je druga največja banka v državi.

Tiskovna agencija Reuters je sredi aprila pisala, da bi bil prevzem Nove KBM lahko vreden skoraj milijardo evrov.

Nakup Nove KBM naj bi bil zaključen v drugem četrtletju prihodnjega leta, s tem pa bo v Sloveniji nastala največja bančna skupina, večja od NLB. Skupina OTP bo z združitvijo Nove KBM in SKB banke po lanski bilančni vsoti konsolidirala dobrih 29 odstotkov trga, kar pomeni, da bo s prvega mesta izrinila NLB. 

Odločitev o madžarski investiciji v gradnjo 2. tira še ni dokončna. Finančna konstrukcija za izgradnjo železniškega tira Divača‒Koper je zaprta, vendar vlada Janeza Janše še naprej obuja idejo o vstopu tujega kapitala v podjetje za izgradnjo drugega tira. Pobuda za sklenitev sporazuma z Madžarsko, po katerem bi Madžari s finančnim vložkom vstopili v podjetje 2TDK, v zameno pa bi bili deležni nekaterih ugodnosti, je tako še vedno aktualna. 

Madžari bodo investirali v Emonico

Bančništvo pa ni edina industrija, ki v Sloveniji zanima madžarskega bančnega magnata. Njegovo podjetje Metoda Inveast bo v investiralo tudi v nov potniški center Emonika na območju današnje železniške in glavne avtobusne postaje v Ljubljani. Projekt izgradnje Emonice je ocenjen na 387 milijonov evrov, družba Mendota Invest, katere ustanoviteljica je madžarska banka OTP bo investirala v komercialni del, ki obsega trgovsko in zabaviščno središče, poslovno stavbo ter hotel, pa bo vlagala družba Mendota Invest, katere ustanoviteljica je madžarska banka OTP.

V madžarske roke tudi slovenska televizija

Madžarski vlagatelji so julija lani za skoraj pet milijonov evrov kupili slovensko televizijo Planet TV, ki je bila v lasti državnega Telekoma Slovenije. Kupec Planet TV je bilo madžarsko podjetje TV2 Média Csoport Zrt. Med ključnimi lastniki TV2 pa je Jozsef Vida, eden izmed najbogatejših Madžarov, ki ga povezujejo s poslovnim krogom blizu vladajoči madžarski stranki Viktorja Orbana Fidesz.

Madžari lastniki Novatv24

Leta 2017 so novi največji lastniki družbe Novatv24.si postala tri madžarska medijska podjetja, ki naj bi bila del vplivnega kroga okoli madžarskega premiera Orbana. Lastništvo Nove24.si je sicer precej zavito v meglo, med solastniki pa so tudi člani Slovenske demokratske stranke (SDS).

Investicije v lendavske terme in nogometno akademijo

Terme Lendava je leta 2019 s ponudbo, tri milijone višjo od druge najvišje ponudbe, kupil madžarski državni sklad Comitatus-Energia, ki je v 100-odstotni državni lasti. Za dotrajani hotel Lipa, apartmajsko naselje Lipov gaj, kamp, pet hotelskih bazenov in zemljišče v neposredni bližini nogometnih igrišč, na katerem je mogoče zgraditi še en hotel, so Madžari odšteli devet milijonov evrov, novembra lani pa so Terme Lendava dokapitalizirali z dvema milijonoma evrov.

Nogometno društvo Lendava 1903 (ND Lendava) pa bo od Madžarske za razvoj sodobne nogometne akademije prejelo 6,4 milijona evrov investicij. Glavni investitor je madžarski gradbinec Gabor Vegh, ki prihaja iz kroga madžarskega premierja Viktorja Orbana, na petih hektarjih poleg igrišč in spremljevalnih objektov gradi še prostor za rekreacijo občanov in športni turizem.

Komentarjev 18
 • luna62 21:37 08.junij 2021.

  Samo švicarski Novartis ima v Sloveniji večji delež kot vse madžarske naložbe skupaj.

 • Avatar jezeran
  jezeran 16:54 08.junij 2021.

  Kar niso hrčki, bodo pa orbanovci, kar bo ostalo pa še srbi. Pa boste imeli Veliko Jugoslavijo

 • Donald_Cullinan 16:43 08.junij 2021.

  S prenosnim računalnikom zaslužim veliko denarja (168 do 250 USD / uro). Prvi mesec sem prejel ček za 24568 ameriških dolarjev. To spletno delo je preprosto in razumljivo, Pojdite na spodnje spletno mesto in začnite ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑭𝒂𝒔𝒕𝑪𝒂𝒔𝒉7.𝐜𝐨𝐦