Slovenija
95 ogledov

Vse več jih beži k alternativi

Slovenija 19.12.2013 onkoloski institut, hisna preiskava na upravi klinicnega ce Saša Despot
Politiki, ki izpostavljajo alternativne metode zdravljenja raka, so neodgovorni, opozarjajo na onkološkem inštitutu.

"Kot klinik opažam, da se v zadnjem času pojavlja vedno več bolnikov, ki namesto preizkušenih metod zdravljenja uporabljajo alternativne. To pomeni, da preizkušene metode opustijo. Ti bolniki prihajajo k nam v zelo napredovanem stadiju bolezni, ko je možnost za ozdravitev minimalna," opozarja onkolog Branko Zakotnik z Onkološkega inštituta (OI) Ljubljana. Zakotnik meni, da na tako usodne odločitve slovenskih bolnikov lahko vplivajo tudi javni nastopi politikov.

Škoda predvsem za mlade

"Zdi se mi, da se javne osebnosti ne zavedajo svoje odgovornosti in svojega dobrega zgleda, prav ti ljudje so dolžni prebivalstvu zagotoviti pravilen odnos tako do preventive kot do zdravljenja," poudarja Maja Primic Žakelj, predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku. "Če bomo izpostavljali pomen alternativnih metod, lahko naredimo veliko škodo, predvsem pri mladih z ozdravljivimi rakavimi boleznimi, zato je treba te zadeve pravilno predstaviti javnosti."

Zdravniki se ne pogovarjajo

"Zadnje razprave o uporabi konoplje pri zdravljenju raka so med bolnike vnesle precej zmede, vendar tega, da bi bolniki opuščali uradne metode zdravljenja in se odločali za alternativo, ne opažamo," pravi Marija Vegelj Pirc, predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije. Po njenih izkušnjah bolniki alternativne metode uporabljajo predvsem kot podporno zdravljenje: "Bolniki iščejo pomoč, zanimajo se, kaj bi za ozdravitev lahko naredili še sami. Problem je v ponudbi in tem, da so zdravniki še vedno premalo odprti in se o alternativi niso pripravljeni pogovarjati."

 

Komentarjev 8
  • erikkk 12:11 04.marec 2014.

    zame je samo alternativa ... zdravstvo sem jst črtal za zmeraj ... brez kakih cepiv ,antibiotikov pa plačila zdravil iz lekarne .. samo kaki čaji pa doma pridelana hrana so moje najboljše zdravilo ......zaradi takega načina sem že 10 let ...prikaži več brez gripe in prehlada

  • erikkk 12:05 04.marec 2014.

    Bistvo raka je da se človeka ki nima več upanja drži čimdlje pri življenjuda se na njegov račun velik denarja potegne...to je farmacija ... alernativa je vsaj manj trpljenja ... pa zaprtje finančne pipice zdravstvo kar zelo goreče zagovarjam

  • jzzzze 11:46 04.marec 2014.

    viagro