Slovenija
0 ogledov

Vse več odpisov dolgov

Od 1. julija 2008 do začetka tega meseca je davčna uprava prejela 33.378 vlog za Žurnal24 main
(Ne)plačevanje prispevkov. V izjemnih primerih težave pri upokojevanju.

Delodajalci so proti koncu lanskega leta davčni upravi za prispevke za socialno varnost zaposlenih dolgovali že 314 milijonov evrov. Ta dolg pa se iz leta v leto povečuje – lani se je glede na predhodno za 33 milijonov evrov, in to čeprav je Durs pri izterjavi vse uspešnejši – tako vsaj kaže statistika (glej graf).

Ugotovite, ali jih delodajalec plačuje

Vloga. Prek spletnega sistema eDavki lahko davčni zavezanec preveri, ali delodajalec zanj plačuje prispevke.

Potrebuje računalnik, dostop do spleta in digitalno potrdilo za vpis v sistem. Sistem omogoča vpogled v podatke od 1. januarja 2009 – druge dobite na Zpizu.

Vsako leto pa je tudi več dolga iz prispevkov, za katerega na Dursu priznavajo, da jim ga najverjetneje ne bo uspelo izterjati. Imenuje se izvenbilančni dolg in se je konec lanskega leta povzpel že na dobrih 110 milijonov evrov.

Na davčni upravi poudarjajo, da so za veliko večino delavcev – kar 97,4 odstotka – prispevki poravnani. Samo lani so (podatki še niso dokončni) pobrali okoli 5,23 milijarde evrov prispevkov.

Neplačila in pokojnina
Ali se lahko delavec, za katerega prispevki niso plačani, upokoji? Odgovor je praviloma da, pravijo na ministrstvu za delo in socialne zadeve. A le če je delodajalec prispevke obračunal.

Ali neplačani prispevki lahko znižajo pokojnino? Na ministrstvu odgovarjajo: “Praviloma ne. Lahko pa bi se to zgodilo pri posamezniku, ki ima razmeroma visoke dohodke in so mu ti skozi celotno kariero močno naraščali.” Dodajajo, da novi pokojninski zakon odlog, obročno odplačevanje ali odpis prispevkov prepoveduje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.