Slovenija
15248 ogledov

Vse več pozivov k obveznemu cepljenju, to pa meni Fafangel

Slovenske novice: Prvi primer opičjih koz v Sloveniji: Moški je v izolaciji - Izjava Mario Fafangel Saša Despot
Glede uvedbe obveznega cepljenja infektologi in epidemiologi vsak na svoji strani.

Čeprav je pobud za obvezno cepljenje proti covid-19 iz dneva v dan več, ministrstvo za zdravje, ki ga vodi Janez Poklukar, še ni ukrepalo. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, je glavni razlog neenotnost stroke glede tega vprašanja.

Stroka predlaga, vlada pa odloča

K uvedbi obveznega cepljenja sta danes javno pozvala še predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana, Tatjana Lejko Zupanc in in Matjaž Jereb vodja oddelka intenzivne terapije na infekcijski kliniki. 
Slednji je tudi član svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje, ki je predlagala, da se uvede obvezno cepljenje za starejše od 50 let in tiste, ki imajo pridružene bolezni. "Tukaj je definitivno, strokovno gledano, povsem upravičena odločitev za obvezno cepljenje," je dejala vodja strokovne skupine Mateja Logar. Kljub temu vlada glede obveznega cepljenja še ni sprejela nobene odločitve. 

Prav tako je o obveznem cepljenju proti covidu-19 soglašal strokovni svet UKC Ljubljana. “Zaradi interesa in trpljenja vseh naših bolnikov (s covidom ali brez), ki traja dve leti in mu ni videti konca, Strokovni svet UKCL predlaga uvedbo obveznega cepljenja proti COVID-19,” so z UKC sporočili preko Twitterja. 

Epidemiologi na NIJZ proti

Mnenja glede uvedbi obveznega cepljenja pa niso spremenili epidemiologi z NIJZ na čelu z Mariem Fafanglom. Poudarjajo predvsem pomislek, kako bi obvezno cepljenje dejansko povečalo precepljenost.
"Razmislite o obveznem cepljenju. Kako bo to zvišalo precepljenost v tem trenutku? Ali to pomeni, da bo zdravljenje za necepljene plačljivo ali jim bodo trgali pokojnino (distopične sanje norcev)? Ali bodo osebe, ki se ne bodo cepile, le polnile kup pritožb raznim komisijam, ki bodo preobremenjene klecnile (ostajale pa bodo necepljene)?" je zapisal Fafangel v komentarju za N1.

Fafangel: Želim si dober plan implementacije

"Nisem pravnik, ali družboslovec, ali komunikolog, ali politolog, da bi vam znal povedati, ali se bo takšna odločitev prelila tudi v dejansko povišanje precepljenosti in kaj bo to pomenilo za preostala cepljenja v Sloveniji. WHO svari pred dolgoročnimi posledicami takšne odločitve. Na to smo epidemiologi opozorili že pred meseci. Evropska komisija pove, naj se vsaka država članica sama odloči (ali je kdo sploh pričakoval drugače?). Veliko je neznank. Če bi se država odločila za to, lahko rečem le nekaj. Želim si, da bo obstajal dober plan implementacije, in želim si, da bo čim bolj uspešno. Zaščititi prebivalstvo s cepljenjem pomeni konec nemogočih restrikcij," je v komentarju še zapisal Fafangel.

Poleg tega epidemiologi na NIJZ opozarjajo, da samo cepljenje za izkorinjenje virusa ne bo dovolj, da pa se cepljeni manj držijo drugih ukrepov.
NIJZ pa je tisti del stroke, ki glede na zakon ministru predlaga uvedbo obveznega cepljenja za določeno bolezen.

"Cepilni program se lahko popravlja kadar koli"

Pravna podlaga za uvedbo obveznega cepljenja proti koronavirusu v Zakonu o nalezljivih boleznih, ki v 52. členu predvideva, da letni program cepljenja in zaščite z zdravili ter pogoje in način izvedbe letnega programa določi minister, pristojen za zdravje, na predlog Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja. "Cepilni program se lahko popravlja kadar koli, če se za to pojavijo strokovni razlogi," pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje. 

Jelinčič in Janković za obvezno cepljenje

Čeprav za uvedbo obveznega cepljenja formalno torej ni potrebno glasovanje v parlamentu, je dejstvo, da bi morala biti taka odločitev, sploh glede na javno mnenje, ki je glede tega popolnoma razklano, tudi politična. Glede obveznega cepljenja se stranke le redko opredeljujejo, večina jih še vedno zagovarja možnost prostovoljnega cepljenja, med parlamentarnimi strankami pa odkrito obvezno cepljenje podpira le Zmago Jelinčič. Na lokalni ravni je k obveznemu cepljenju že večkrat pozval ljubljanski župan Zoran Janković. 

Avstrija prav uvaja obvezno cepljenje za vse

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v začetku decembra države članice EU pozvala, naj razmislijo o uvedbi obveznega cepljenja proti koronavirusu. Prva evropska država, ki uvaja obvezno cepljenje je Avstrija. Cepljenje proti covid-19 bo od februarja obvezno za vse, ki imajo v državi prebivališče in so stari 14 let ali več. Izjeme bodo nosečnice in osebe, ki se ne bodo cepile iz zdravstvenih razlogov. 

Obvezno za določene skupine 

Italija je obvezno cepljenje za zdravstvene delavce uvedla že aprila, pred kratkim pa so to obveznost razširili na učitelje, vojsko, policijo in reševalce. V Franciji je od septembra obvezno cepljenje zdravstvenih in zdravstvenih delavcev, gasilcev in transportnih delavcev. Na Madžarskem je cepljenje obvezno za zdravstvene delavce, učitelje državnih šol in ljudi, ki delajo v državnih ustanovah. Zasebna podjetja se lahko odločijo, ali morajo biti delavci cepljeni ali ne.

Obvezno za vse

V Grčiji bodo s 15. januarjem denarno kaznovali vse starejše od 60 let, ki se ne bodo cepili, že od septembra je cepljenje obvezno za zdravstvene delavce, tako v javnem kot zasebnem sektorju. O obveznem cepljenju razmišljajo tudi v Belgiji in Nemčiji. 

Na ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Janez Poklukar pozdravljajo začetek razprave o obveznem cepljenju pri tem pa poudarjajo, da so glede uvedbe obveznega cepljenja potrebne jasne usmeritve medicinske stroke ter da je treba razpravo opraviti razpravo tudi iz sociološkega vidika.  

Komentarjev 39
  • Andrej Kranjc 06:38 31.december 2021.

    Cepimo z cepivi kjer so goljufali (vir: British Journal of Medicine) in spreminjali definicije cepiva. Poziv cepljenju opravlja Logarjeva Logarjevi. Sami sebi delajo pozive. Bilo bi smesno ce ne bi.bilo zalosno.

  • Avatar Anstiovenna
    Anstiovenna 00:30 31.december 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • Boschtjan Zupanchich 21:32 30.december 2021.

    Saj nevem, ali so bolj Zlobni, ali bolj Neumni, da jim take Blodnje po buči blodijo !!! ! !!!