Slovenija
21 ogledov

Vse večje težave za klinični center

Minister Marušič, ki se je sestal z vodstvom UKC Ljubljana, meni, da bi lahko do Žurnal24 main
Na nekaterih kliničnih oddelkih UKC Ljubljana bo ta teden prišlo do 100-odstotnega izpada nenujnih operacij.

 

Minister Marušič je po obisku ljubljanskega kliničnega centra ponovno pozval zdravnike, naj svoje umike soglasij za nadurno delo odložijo do novega leta. S tem bodo omogočili delovnima skupinama zdravniškega sindikata Fides in ministrstva za zdravje ustrezen čas, v katerem bodo lahko poiskale sprejemljiv izhod iz nastale situacije, je dejal. Poteka pogajanj s Fidesom ni želel komentirati.

 

V povprečju bodo po napovedih strokovne direktorice kliničnega centra Brigite Drnovšek Olup beležili 62,2-odstoten izpad. Po njenih besedah bodo odpadale tudi nekatere operacije bolnikov z rakom.

 

Izpad operativnega programa je posledica pomanjkanja anesteziologov, poleg tega pa se je pripravljenost anesteziologov na UKC Ljubljana za delo zmanjšala na 176 ur mesečno, je na novinarski konferenci po obisku ministra za zdravje Dorjana Marušiča pojasnila strokovna direktorica kliničnega centra.

Zato bo do popolnih odpovedi nenujnih operacij ta teden prihajalo na kliničnem oddelku za stomatologijo in na kliničnem oddelku za kirurške infekcije. Tudi na ortopedski kliniki bodo imeli okrnjen program, po njenih napovedih bo namreč odpadlo 91 odstotkov nenujnih operacij. Sicer pa že sedaj delne izpade nenujnih operativnih posegov beležijo na kliniki za kirurgijo srca in ožilja, na kliniki za nevrokirurgijo in na kliniki za otroško kirurgijo.

Večje težave pa imajo tudi na klinikah za abdominalno kirurgijo, travmatologijo, urologijo, maksilofacialno kirurgijo, plastično kirurgijo, na otorinolaringološki kliniki, ortopedski kliniki in na kliničnem inštitutu za radiologijo.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.