Slovenija
24 ogledov

Vsi bi parkirali na mestih za invalide

1/8
Žurnal24 main
Parkiranje na parkirnih mestih za invalide je pri nas očitno kar "nacionalen šport". Lani so ljubljanski redarji kazen napisali skoraj 1300 kršiteljem, letos že 491.

Kazen za tistega, ki parkira na označenem prostoru za invalide, je 80 evrov. A sodeč po številu kršiteljev samo v Mestni občini Ljubljana (MOL) to marsikomu ni prevelik znesek.

Nekatere zanimive fotografije voznikov, ki smo jih ujeli pri kršitvi predpisov, si lahko ogledate v zavihku galerija.

Na to, da številni vozniki parkirajo na mestih za invalide, nas je posebej opozoril bralec iz Ljubljane, ki je invalid od lani. Kot pravi, se v zadnjem letu sooča s številnimi težavami, saj skoraj povsod kot po čudežu naleti na zasedena mesta za invalide.

Letos že skoraj 500 kršitev
Na povpraševanje, kako se redarji spopadajo s to problematiko, nam je vodja Mestnega redarstva MOL Andrej Orač odgovoril: "V tej zvezi je zgovoren podatek, da so mestni redarji v letu 2009 ugotovili 1273 tovrstnih kršitev, letos pa že 491. Mestni redarji bodo tovrstni nadzor nadaljevali tudi v prihodnje in ga v skladu z zmožnostmi okrepili."

15. točka 4. odstavka zakona o varnosti v cestnem prometu prepoveduje parkiranje na označenem parkirnem mestu za invalide, razen za osebe, ki so nosilci veljavnih invalidskih kart oziroma za njihove spremljevalce (te določa 4. odstavek 53. člena istega zakona).

Omejene pristojnosti redarjev
Orač opozarja, da so pooblastila in pristojnosti redarjev pri tem omejena. Ljubljanski redarji lahko namreč izrekajo ukrepe na površinah, ki so v lasti MOL ter države. To izključuje nadzor nad zasebnimi površinami (npr. trgovski centri), kjer mora za red poskrbeti lastnik oziroma upravljavec površin.

Ob tem Orač svetuje: če opazite kršitelje tega predpisa, lahko to sporočite na telefonsko številko dežurnega redarja Mestnega redarstva MOL – (01) 306 16 20. "Dežurnemu redarju naj se opišejo okoliščine prekrška, tako da bo mogoče učinkovito posredovanje patrulje, ki bo ukrepala v skladu s svojimi pooblastili in odredila ustrezen ukrep, vključno z odvozom nepravilno parkiranega vozila," še dodaja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.