Slovenija
2978 ogledov

"Vsi, ki predpisov odkrito ne spoštujejo, prispevajo k slabšanju razmer"

Cepljenje QR koda zeleno potrdilo Profimedia
Osnovni namen nadzorov ni kaznovanje, kar dokazuje visoko število izrečenih opozoril, je poudarila Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata. Se pa zaradi ponovljenih kršitev povečuje število denarnih sankcij in tudi prepoved opravljanja dejavnosti.

Deana Potza je vnovič pozvala k odgovornemu ravnanju družbe kot celote in vsakega posameznika. "Razmere se ne umirjajo, temveč se slabšajo in zdravstvo trenutno z ogromnimi težavami rešuje stanje, ki bi se mu lahko z malo več občutka za solidarnost izognili, pa se še vedno najde presenetljivo visoko število ljudi, ki ignorirajo vse pozive k temu, da stopimo skupaj. Morda bi morali večkrat pomisliti na to, da za dnevno objavljenimi številkami stojijo ljudje. Vsi, ki predpisov odkrito ne spoštujejo, prispevajo k slabšanju razmer. Vsi tisti, ki ste prepričan, da je treba biti a priori proti čemur koli že, delate škodo vsem. Dajmo razum vklopiti." Dodala je, da smo pozni, a da lahko pokažemo, da še vedno znamo stopiti skupaj. "Apeliram na vest vsakega od nas, da to tudi storimo," je dejala. 

Deana Potza | Avtor: Nebojša Tejić/STA Nebojša Tejić/STA
Število nadzorov izvajanja in upoštevanja pogoja PCT, ki so jih opravili inšpekcijski organi, se je v zadnjem tednu povečalo. Nadzori so bili opravljeni v več kot 5.900 objektih in nad več kot 25.000 osebami. Več kot 7.500 oseb je pregledal inšpektorat za šolstvo in šport. V večji meri so bila izrečena opozorila. Največkrat so bile neskladnosti ugotovljene v dejavnostih gostinstva in trgovine. 

Najpogostejše nepravilnosti pri izvajanju ukrepov inšpektorji zaznavajo pri doslednem preverjanju pogoja PCT, in sicer ob vstopu v obrat, kjer osebje ne skenira QR kod oziroma ne zahteva še predložitev osebnega dokumenta.

Skupno število opravljenih nadzorov v zvezi z obvladovanjem covida-19 je bilo v preteklem tednu nekaj več kot 6.500, pri čemer jih je največ opravila finančna uprava. Zdravstveni inšpektorat je spoštovanje pogoja PCT preveril pri več kot 1600 osebah, med drugim tudi pri vulkanizerjih. Pri tem so ugotovili dve manjši neskladnosti, za kar je bilo izrečeno opozorilo. 

V karanteni, a jih doma ni bilo

"Žal pa je bilo ugotovljenih tudi štirinajst kršitev karantene, kar je v trenutni epidemiološki situaciji zaskrbljujoče," je izpostavila Deana Potza. "Če vam je bila odrejena karantena, bodite doma."  V zvezi s tem je še dejala, da so osebe prejele obvestilo v svoje nabiralnike, tako da se imajo možnost izjasniti, zakaj jih tisti trenutek ni bilo na tistem naslovu. Globe v teh postopkih še niso bile izrečene. 

Med tem vikendom je tržni inšpektorat opravil 130 nadzorov na področju trgovinske dejavnosti in preveril nekaj več kot 30 nočnih klubov, katerih poslovanje ni bilo dovoljeno. V Ljubljani je en tak klub obratoval in mu je bilo nadaljnje poslovanje prepovedano z ustno odločbo. 

V Ljubljani je med vikendom prišlo do incidenta, in sicer gre za primer prerezanih pnevmatik na službenem vozilu zdravstvenega inšpektorata na območju Ljubljana-Moste. Dogodek so prijavili policiji. 

Postopki nadzorov zdravstvenega inšpektorata glede cepljenja mladoletnikov z vektorskimi cepivi in nadzora oseb, ki se po pozitivnem HAT testu ne udeležijo testiranja s testom PCR, so še v teku. Tako je po besedah Potze nemogoče napovedati, kdaj se bodo zaključili, ker se preverja večje število oseb.

Covid-19 maske PCT | Avtor: Profimedia Profimedia

Finančna uprava izrekla za več kot 27 tisočakov glob

Vodja sektorja za finančni nadzor na FURS Marjan Maček je povedal, da trenutno 205 inšpektorjev finančne uprave opravlja tudi nadzor nad izvajanjem ukrepov za zajezitev covida-19. Inšpektorjem se v določenem delu pridružuje tudi uniformirani del nadzornikov finančne uprave. 

Do sedaj so opravili že več kot 4.000 nadzorov, pri čemer so v povprečju odkrili nepravilnosti v 26 % primerov. Izrekli so kazni v skupni višini nekaj čez 100.000 evrov. 

V obdobju od 8. do 15. novembra so inšpektorji FURS na terenu opravili 1.281 nadzorov, pri čemer so ugotovili 245 nepravilnosti, in sicer 218 na področju izpolnjevanja pogojev PCT in 27 na področju nošenja mask. Izdali so deset plačilnih nalogov, s skupno višino globe 27.200 evrov. Izrečenih je bilo 234 opozoril, ko je bil nadzor pri zavezancih opravljen prvič in je bila nepravilnost odpravljena takoj. Največ nepravilnosti je bilo ugotovljenih pri zavezancih na področju gostinstva.

Izrečena je bila ustna odločba o prepovedi opravljanja dejavnosti zavezancu s področja gostinstva, ki mu je predhodno že bilo izrečeno opozorilo zaradi nepravilnosti pri izpolnjevanju pogoja PCT. Pri ponovnem nadzoru so bile spet ugotovljene nepravilnosti, zavezanec pa kljub prisotnosti inšpektorjev zavestno ni preverjal pogoja PCT. 

Pozitivni učinki se kažejo

Inšpektorji finančne uprave že ugotavljajo prve pozitivne učinke poostrenih nadzorov, saj beležijo na tedenski ravni manjši delež kršitev. To opaža tudi Potza. "Učinki poostrenih nadzorov se kažejo, kršitve še vedno so, vendar se stanje na terenu na splošno izboljšuje. Ni namen kaznovanje, temveč varovanje zdravja," je dejala in dodala, da bo na takšen način gospodarstvo ostalo odprto.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 32
  • vzev 17:36 17.november 2021.

    Če sem v karanteni, se ne smem družiti z drugimi. Kar pomeni, da niti ne smem odpreti vrata, ker lahko okužim tistega, ki pride zvoniti. Zato, pa ne smem odpreti vrat, kar pa pomeni, da jih tudi inšpektorju ne bom.

  • rd2dmk2 17:17 17.november 2021.

    minister počivalšek pravi: naredili smo največ kar se da za gospodarstvo, pustili smo da dela prosto naprej. stroka pravi, drugi največji izvor okužb je na delovnem mestu. no ja..men pa zanima tole..spomladi ni bilo cepljenih skor nič, sedaj pa ne ...prikaži več glede na slabe rezultate , pa je preko 50% populacije.. pa imamo TAAAKOO štalo ? naj mi en to razloži zakaj je tako ? pa taki strogi PCT pogoji že 2 meseca. samo testiranja pa res ni več zastonj , a ne ?

  • Avatar MS
    MS 16:53 17.november 2021.

    Po današnji seji avstrijske vlade sta ministrica za pravosodje Alma Zadić in ministrica za kmetijstvo Elisabeth Köstinger potrdili, da so na mizi različne možnosti, tudi obvezno cepljenje proti covidu-19 za vse, poroča Slovenska tiskovna agencija.