Slovenija
20 ogledov

Vsi nad smeti

Žurnal24 main
Čistila društva, podjetja, občine ...

Akciji čiščenja Slovenije so se pridružila domala vsa društva, krajevne skupnosti in občine ter številna podjetja. Koliko odpadkov iz črnih odlagališč v naravi ali odvrženih ob cestah in poteh se je nabralo, organizatorji še seštevajo. Ni pa dvoma o tem, da je bila udeležba res množična tudi tu, saj je bilo v soboto skupine prostovoljcev, ki so bile boj z odpadki, moč opaziti skorajda na vsakem koraku.

Nekateri že prej
Na trebanjskem koncu je sodelovalo okoli 2.300 prostovoljcev. Nekateri, kot na primer Osnovna šola Trebnje, so svoje okoliše počistili že v dneh pred akcijo, podobno so storili nekateri novomeški osnovnošolci.

130 ton odpadkov so pripeljali na deponijo Globoko in v zbirni center na Cikavi v Novem mestu.

Med podjetji, ki so se akciji pridružila še posebno zavzeto, smo opazili Trimo, Krko in Infotehno. “Trimovci se udeležujemo te akcije po vsej Sloveniji. Trebanjci sodelujemo doma, preostali pa v sklopu svojih društev ali občin,” je povedala Tatjana Fink, glavna direktorica Trima. Krkaši so čistili okolico svojih zdravilišč, zaposleni v Infotehni pa so se lotili divjega odlagališča pri Žužemberku.

Po dva tisoč v občini
V vsaki posavski občini se je v akcijo vključilo okoli dva tisoč ljudi, izjema je bila Kostanjevica, kjer se je nad odpadke podalo 250 ljudi, a po količini zbranih (40 ton) niso zaostajali za drugimi.

V Brežicah so na odlagališče Boršt že pripeljali 30 ton odpada, v Sevnici in Krškem pa odvoz še poteka. Občina Brežice je bila edina, ki je za svoje čistilce priskrbela malico.

Rokave je marsikje zavihala tudi občinska uprava; tako smo v Novem mestu z rokavicami in polno vrečo odpadkov opazili župana Alojza Muhiča, v Metliki pa z enako opremo županjo Renato Brunskole.

V Krajinskem parku Kolpa divjih odlagališč očitno ni, zato so se belokranjski čebelarji in sadjarji odločili očistiti Belokranjsko čebelarsko učno pot in na njej postavili valilnice za ptice ter uredili domovanja za ježe, podlasice in čebele samotarke.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.