Slovenija
3783 ogledov

"Vsi so vedeli ali bi morali vedeti, da ne izpolnjuje osnovnega pogoja"

generalni direktor RTV, Igor Kadunc Anže Petkovšek Pogovor z generalnim direktorjem RTV Igorjem Kaduncem.
Očitno Kadunc ne bo odšel brez boja.

Generalni direktor RTVS Igor Kadunc je v sredo vložil tožbo, s katero izpodbija sklep programskega sveta RTVS o imenovanju Andreja Graha Whatmougha za novega generalnega direktorja. Kot pojasnjuje v sporočilu za javnost, v postopku ni bil upoštevan eden ključnih pogojev, to je tri leta izkušenj z vodenjem večjih organizacijskih sistemov.

Brez triletnih izkušenj?

Kadunc je namreč prepričan, da izbrani kandidat ne izpolnjuje pogoja iz statuta in razpisa, da mora biti usposobljen za organiziranje in vodenje večjih organizacijskih sistemov, kar mora izkazovati z dokazili o triletnih izkušnjah.

Zato je bil po njegovem mnenju postopek imenovanja novega generalnega direktorja oporečen. Za tožbo pa se je odločil "zaradi spoštovanja temeljnih načel vodenja postopkov in imenovanj ter zaradi pomena in spoštovanja javne Radiotelevizije Slovenija (RTVS)", je pojasnil v današnjem sporočilu za javnost.

RTV Slovenija Slovenija RTV Slovenija dobila novega generalnega direktorja

"Vse ostalo je loterija in zelo verjetno prazno upanje"

Poudaril je, da gre torej za tožbo zaradi RTVS in "zato, ker imamo državljani pravico zahtevati, če že imenujejo koalicijsko usklajenega generalnega direktorja, da ta izpolnjuje vsaj formalne pogoje, ki jih zahteva zakon, statut in zdrava pamet".

Po njegovih besedah je vsem, ki se vsaj malo spoznajo na vodenje, jasno, da je lahko dober generalni direktor le tisti, ki ima ob poznavanju čim večjega dela sistema RTV tudi druge kvalitete in odlične sposobnosti vodenja. Te pa prinese samo praksa vodenja, "vse ostalo je loterija in zelo verjetno prazno upanje", je prepričan.

Kadunc je v sporočilu kritičen do razpisne komisije programskega sveta, ki je menila, da vsi trije kandidati izpolnjujejo pogoje. Člani programskega sveta pa so po njegovi oceni glasovali v zmoti, "vendar večinoma niso naredili nič, da bi ugotovili dejansko stanje, ker jim to ni bilo v interesu".

Janez Janša Slovenija RTV Slovenija: Janša vsakokrat zavrnil vabilo v studio

Trdi, da verjetno ne bo imel nobene koristi

Po njegovem mnenju vse to kaže na to, "da je dejansko šlo za postavljanje koalicijsko usklajenega najboljšega možnega kandidata, pa čeprav so vsi vedeli ali bi morali vedeti, da ne izpolnjuje osnovnega pogoja".

Sicer pa Kadunc pojasnjuje, da se izpodbijanja sklepa programskega sveta o imenovanju generalnega direktorja ni lotil zaradi sebe. "Tudi če s tožbo uspem, za kar je veliko možnosti, sam zelo verjetno ne bom imel nobene koristi. Mandat se mi izteče 24. aprila, na kar izid sodbe ne bo imel nobenega vpliva," je še zapisal.

Programski svet je Andreja Graha Whatmougha, sicer predsednika nadzornega sveta RTVS, za novega generalnega direktorja imenoval na seji 25. januarja. Zanj je glasovalo 18 od 28 programskih svetnikov. Njegova protikandidatka v drugem krogu, direktorica Televizije Slovenija Natalija Gorščak je prejela devet glasov. Kadunc je sicer v prvem krogu prejel šest glasov.

Imenovanje novega generalnega direktorja RTVS je potrebno, ker se Kaduncu aprila izteče mandat. Mandat generalnega direktorja sicer traja štiri leta, izbrani kandidat pa ga bo nastopil 25. aprila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Detel5ica 10:09 12.februar 2021.

    Pa kaj se sklicuje na izbor nekoga drugega,to je pristojnost programskega sveta. Sebe naj pogleda,kam je pripeljal nacionalko v svojem mandatu.

  • bogdan76 08:32 12.februar 2021.

    Penzijoner je vodil RTV sedaj noče nazaj v pokoj stari partiski kader.

  • Naklonsky 08:23 12.februar 2021.

    Ubogi revček ...