Slovenija
139 ogledov

Vsi vzorci medu v zadnjih desetih letih so bili pod mejno vrednostjo

med Profimedias
"Gre za strupene snovi, ki jih v hrani ne sme biti. Med čebelarjev, ki so uporabljali te kemikalije, ni varno živilo in ga je treba odstraniti s trga, " opozarja vodja Centra za zastrupitve UKC Ljubljana.

Več kot dva tisoč čebelarjev je uporabljalo prepovedane pripravke za zatiranje škodljivcev pri čebelah, njihov med je oporečen, oporečnega pa naj bi bila kar tretjina slovenskega medu, je včeraj na podlagi poročila uprave za varno hrano poročala komercialna televizija.

Boštjan Noč, čebelar in predsednik ČZS, je prepričan, da bi bil čebelarski turiz | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč je nad trditvijo ogorčen. "Noben nadzor v zadnjih desetih letih, ne interen ne eksteren, ni pokazal, da bi bil slovenski med neskladen s pravilnikom, trditev, da je oporečen ali da ni varen, je neutemeljena in zavajajoča," je povedal za naš portal. 

Strokovnjak za zastrupitve: Zelo nevarno!

"Rotenon in klorfenvinfos sta že 20 let prepovedana. Gre za strupene snovi, ki jih v hrani ne sme biti. Med čebelarjev, ki so uporabljali te kemikalije, ni varno živilo in ga je treba odstraniti s trga," pa je danes v izjavi za javnost poudaril vodja Centra za zastrupitve UKC Ljubljana Miran Brvar.  Opozoril je, da gre za strupene snovi, ki so zdravju nevarne že v majhnih količinah. "Rotenon in klorfenvinfos sta že 20 let prepovedana. Gre za strupene snovi, ki jih v hrani ne sme biti."

Tudi pri mejni vrednosti hrana ni varna!

Pri dvajsetih čebelarjih, ki so bili prejemniki prepovedanih pripravkov, so opravili pregled medu in voska. Ostanki prepovedanih substanc so bili v polovici odvzetih vzorcev, ter v 60 odstotkih vzorcev satja, a niso presegale mejnih vrednosti, v četrtini vzorcev medu, ki so bili namenjeni za trg, pa so odkrili amitraz, a v vseh primerih pod mejno vrednostjo varnosti živila. 

Brvar ob tem poudarja, da so mejne koncentracije arbitrarno določene in dogovorjene med politiko, stroko in raznimi lobiji, npr. prehrambeno industrijo.

"Tudi če je koncentracija teh kemikalij pod mejno vrednostjo, to ne pomeni, da je hrana varna. Treba je namreč upoštevati cel koktejl kemikalij, saj se učinki verjetno seštevajo," opozarja Brvar.

Noč: Čebelarji so bili zavedeni

Predsednik Čebelarske zveze Noč meni, da so bili čebelarji v veliki meri zavedeni. Podjetje Apis M&D je namreč nedovoljene pripravke prodajalo kot naravne učinkovine rastlinskega izvora. "Marsikdo si misli, da je bolje kupiti nekaj naravnega, kot pa kemikalije," meni Noč. Dodaja, da je čebelarska zveza že pred desetimi leti pozvala državo, naj morebitne učinkovite rastlinske pripravke registrira, za druge pa uveljavi prepoved prodaje. "Gre prav za problem, ki je zdaj izbruhnil," pravi Noč, ki sicer ni bil stranka podjetja Apis M&D in opozarja, da je treba črnemu trgu stopiti na prste. 

"Na podlagi prijav zaenkrat nismo zabeležili povezave med nepravilno rabo FFS in | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Filmska akcija inšpektorjev 

Pripravek Apis M&D, ki je bil uradno naraven pripravek rastlinskega izvora za zatiranje varoje, v resnici je vseboval kar tri insekticide: amitraz, klorfenvinfos ter rotenon. Za uporabo je v EU dovoljen le amitraz, druga dva pa sta prepovedana.

Inšpektorji so ga kupili tudi sami in ga poslali v analizo, sledile pa so hišne preiskave. V njih so ugotovili, da so nekatere sestavine nelegalno uvozili iz Turčije, od leta 2013 pa so odposlali skoraj 2.500 pošiljk, a kot opozarjajo na upravi za varno hrano, so večino distribucije najverjetneje opravili posamezniki ali čebelarska društva.

Ostanke aktivnih učinkovin inšpektortji našli tako v medu kot v satju. Po navedbah uprave uprave za varno hrano in veterinarstvo količine ostankov v medu sicer ne predstavljajo tveganja za zdravje potrošnikov, medtem ko izdelki iz medu s satjem, ki se pojavljajo na trgu, lahko predstavljajo tveganje za zdravje ljudi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • h3o 18:02 17.december 2015.

    to da je med strupen vem že dolgo! sploh pa če strokovnjak pove, čebelarji pač niso kemiki...kje so časi, ko ni bilo strupov in kemikalij!

  • Dolfi 17:03 17.december 2015.

    Zato pa so čebele redno poginjale!

  • Avatar olor
    olor 16:09 17.december 2015.

    Omogočeno bi moralo biti, da bi lahko vsak potrošnik prinesel zaston v analizo. Na etiketi je pa tako naveden proizvajalec. Tako bi labaratorij dobiv vzorce čebelarjev in v koliko je sporen imel podlago za prijavo. Da bodo seda inšpektorji ugotavljali ...prikaži več na terenu bo po moje bolj malo učinka.