Slovenija
218 ogledov

Vsiljivci na vašem naslovu

Na spletnem naslovu www.ajpes.si/prs preverite, ali imate vsiljivca. (Foto: Anže Žurnal24 main
Šokantno. Neznanci lahko na vašem naslovu brez težav prijavijo podjetje brez vašega dovoljenja. Zlorabe. Na enem naslovu prijavljenih celo 60 podjetij, lastniki večinoma z Balkana.

Luka (pravo ime je znano uredništvu) je zaprl svoje podjetje, zato je na spletu preverjal, ali ga je Ajpes že izbrisal iz poslovnega registra (PRS). Presenečen je ugotovil, da na naslovu, kjer stoji njegova družinska hiša in kjer ima delavnico, ni edini podjetnik.

Neka Bolgarka je namreč na njegovem naslovu brez njegovega dovoljenja registrirala podjetje, ki se ukvarja z zbiranjem železa.

Kje preverimo, ali imamo vsiljivca

Nasvet. Lastnik objekta lahko na spletni strani www.ajpes.si/prs/ preveri, ali je na njegovem naslovu registriran neželen poslovni subjekt.

Potrebna je zgolj brezplačna prijava na portal Ajpesa, nato pa v iskalniku PRS uporabnik vnese svoj naslov in dobi seznam vseh poslovnih subjektov, ki so na tem naslovu registrirani.

Če ugotovi registracijo tujega subjekta, naj to takoj sporoči Ajpesu (če gre za podjetnika) oziroma sodišču (če gre za gospodarsko družbo), ki bosta na podlagi podatkov iz zemljiške knjige začela postopek izbrisa.

Našli Albance in Makedonce
Na Ajpesu odgovarjajo, da podjetje lahko registrira vsak, ki odda popolno vlogo in podpiše izjavo, da nima neporavnanih obveznosti iz prejšnjih poslovanj.

Pred vpisom v PRS tudi preverijo, ali je nad tistim, ki želi registrirati espe, začet postopek osebnega stečaja, dovoljenja lastnika objekta za registracijo podjetja na njegovem naslovu pa ne zahtevajo.

Zakonodaja jim namreč, kot pravijo, ne nalaga preverjanja, ali je bodoči podjetnik dejansko lastnik objekta, kjer želi opravljati dejavnost, oziroma ali ima lastnikovo dovoljenje.

“Mi smo že v preteklosti opozarjali na ta problem, ko smo ugotovili, da je na enem naslovu registriranih tudi 60 podjetij. Ugotovili smo, da gre za tujce, praviloma skupine – našli smo priimke, ki so tipično makedonski, albanski, bosanski ...” pove Pavel Sedovnik z obrtno-podjetniške zbornice (OZS).

Po njegovem mnenju bi tujci in Slovenci, ki živijo na drugem naslovu, morali pri prijavi podjetja predložiti najemno pogodbo ali drug dokument. “Tako bi preprečili zlorabe. Tega ni malo,” opozarja sogovornik.

Podatke, koliko takih primerov je bilo letos, bo Ajpes zbral šele prihodnje leto. So pa lani po uradni dolžnosti izbrisali 158 podjetnikov, ker na uradnem naslovu niso sprejemali uradnih pošiljk, ker naslov ni obstajal ali pa ker podjetnik ni imel dovoljenja lastnika za poslovanje na njegovem naslovu.

Na Ajpesu sicer poudarjajo, da se vsako leto na novo registrira več kot deset tisoč podjetnikov, tako da je primerov, ko podjetnik nima lastnikovega dovoljenja, le peščica.

Preverjanje bi bilo zato po njihovem mnenju preveliko administrativno breme za vsa druga podjetja, pa tudi stroški bi bili neprimerno višji od učinka. Hkrati je postopek izbrisa za lastnika preprost, saj podjetje izbrišejo v manj kot dveh tednih, pravijo.

MINI INTERVJU: Mojca Jelenčič Balažic, sodna izvršiteljica

Zakon dopušča, da rubijo na tujem


Ste že imeli primere, ko je kdo podjetje registriral na tujem naslovu?

Oh, seveda (smeh). Se dogaja. Običajno so to velike hiše; upravnik sploh ne ve, da je nekdo pri njem registriran.

Pa sploh lahko rubite?
Lahko. Imamo zakonsko podlago, da odnesemo stvari na naslovu, na katerem je podjetje prijavljeno. Je pa treba gledati malo življenjsko: na naslovu, na katerem so prijavljeni poslovni prostori, iz jedilnice ne moreš vzeti kuhinjske mize.

Če ni podjetja, pač obvestiš upnika in sodišče, da na tem naslovu ni ničesar. Nato daš predlog za izbris, potem pa en sodnik odloči tako, drugi pa drugače.

Predlog za izbris da lahko, če so poravnane terjatve. Ampak če si ti v izvršbi, nimaš poravnanih terjatev! Mislim, no, to so lapsusi!

Koliko izbrisov vam je uspelo?
Rešila se mi je le ena zadeva, vse drugo so nam zavrnili.
__________________________________________________________________

PAVEL SEDOVNIK, OZS:
"Totalna liberalizacija registracije podjetja je prinesla tudi te negativne pojave. Imeli smo primer na Jesenicah, ko so registrirali podjetje na naslovu, ki je sicer obstajal, vendar v trenutku, ko se je registracija vršila, objekta sploh ni več bilo. Ajpes tega namreč ne preverja."

RENATA ZATLER, vodja sektorja za boljše predpise in upravne procese na ministrstvu za javno upravo:
"Vsakršen postopek ugotavljanja dodatnih pogojev bi obremenil postopek registracije. V 99,9 odstotka preverjanje ni potrebno, tega ljudje ne zlorabljajo. Če se to zgodi, so pa pravne podlage, da se zadeva sanira, dovolj hitre. Ajpesu se samo sporoči, da se dogaja nekaj čudnega."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.