Slovenija
17396 ogledov

Gorski reševalec izlil srce po 15-urni akciji: "Grenkoba pri srcu, solze v očeh"

Reševanje pod Komno
1/7
Robert Klančar
Presunljiv zapis gorskega reševalca pripravnika, ki je sodeloval v iskalno-reševalni akciji ponesrečenih planincev na Komni.

Minuli vikend je v zahtevnih gorskih razmerah vzel življenja več gornikov. Dva sta se usodno ponesrečila na Malem Triglavu, dva na Komni. 16. januarja nekaj čez osmo uro zvečer je planinec zdrsnil s poti in padel po strmem prepadnem terenu Komne. Ko mu je drugi planinec poskušal pomagati, je tudi sam zdrsnil. Po obsežni in dolgi iskalno-reševalni akciji na Komni, v kateri je sodelovalo več gorskih reševalcev iz več ekip, so ponesrečenca s klasično reševalno tehniko prenesli v dolino.

Svoje vtise in celotni potek dogajanja pri težkem 15-urnem reševanju pa je strnil in orisal eden izmed članov ekip, gorski reševalec pripravnik Rok Kozjek Menciger iz GRS Bohinj. ''Vzamem termovko in že letim v avto. V mislih sestavljaš opremo, da ne bi kaj pozabil. Zapiska ponovni poziv, po katerem takoj sklepaš, da nas čaka nekaj izredno zahtevnega,'' začenja pripoved Kozjek Menciger.

Po prihodu gorskih reševalcev na postajo in preverjanju opreme izvedo, da so bili aktivirani tudi reševalci s sosednje GRS Radovljica. ''Med vožnjo se že dela plan, kako se bomo razdelili. Pridemo na izhodišče k Savici, vodja nas razdeli. Najbolj izkušeni in hitri vzemite vrvi in tehnično opremo, da se čim prej pride do poškodovanih oseb. Nato še vsi ostali z vso potrebno opremo za transport ponesrečencev,'' nadaljuje mladi reševalec pripravnik Kozjek Menciger.

Reševanje pod Komno | Avtor: Borut Gogala Borut Gogala

Po prihodu na mesto, kjer sta bila ponesrečenca zadnje videla, se reševalci že kmalu spuščajo po grapi in čez vmesne stene. Pridruži se jim še reševalec s Tržiča z dronom, da bi čim hitreje locirali ponesrečenca.

''No, potem pa le glas, mislim, da vidimo prvega. Potrebna bo premestitev in se po drugi grapi spustiti do njega. Prvega reševalca spustimo, vmes je bilo potrebno podaljšati sto metrsko statično vrv, saj je bilo tako daleč. Reševalec pride do njega, a žal vidi, da oseba ni preživela. Poškodbe so bile prehude, saj je zdrsnil okoli 180 metrov daleč. Sledil je dvig ponesrečenca. Dobro, da nas je bilo veliko, da smo ga hitro in učinkovito dvignili do poti. Tam ga premestimo v aki in ena ekipa ga odpelje v dolino,'' navaja Kozjek Menciger.

Reševanje v gorah, policijski helikopter Črna nedelja Slovenija Komna: umrl, ko je poskušal pomagati

Iskanje drugega ponesrečenca v še težjih razmerah

Ostali še vedno, varovani na vrveh, preiskujejo pobočje in iščejo drugega. ''Ta čas se vse baterije na dronu spraznijo. Morali bomo iskati brez te pomoči. Ne bomo obupali kljub mrazu, snegu, temi, ki reševanje naredi še zahtevnejše. Nekaj ur mine, a brez uspeha. Pregledali smo vse, kar smo lahko,'' pravi reševalec. Odločijo se, da nadaljujejo, ko se zdani.

Reševanje pod Komno | Avtor: Borut Gogala Borut Gogala

 

Podnevi tako najdejo drugo osebo pod steno nad plaziščem. ''Odneslo ga je še veliko dlje. Naredimo hiter plan, kako do njega. Potrebno bo priti iz spodnje strani. Prvi priplezajo do njega in sporočijo, da žal tudi njemu ne moremo več pomagati. Sestavimo aki in naredimo sidrišča za štafetni spust. Zaradi zahtevnosti terena je bilo potrebno na vrhu v steno zavrtati še nekaj svedrovcev, da se je sploh lahko omogočal varen spust. Ponesrečenca se namesti v aki, nato pa sledi spust okoli 300 metrov daleč po strmem plazišču. Potem pa po lažjem terenu do izhodišča.''

''Tišina, grenkoba pri srcu, solze v očeh, težko je, ko izrekaš sožalje svojcem. Naredili smo vse, kar je v naši moči, sodelovali smo zelo uigrano, četudi smo bili iz različnih društev. Žal je bil konec tak, kot si ga nikoli ne želimo. Utrujeni in s težkim srcem smo se po več kot 15 urah vrnili nazaj k svojim domačim,'' je čustveno zapisal Kozjek Menciger.

dezurni@styria-media.si

 

 

 

Komentarjev 5
  • Marjan Podlogar 08:31 22.januar 2022.

    Moje spoštovanje vsem gorskim reševalcem, vse prevečkrat morajo svoja življenja izpostavljati tudi zaradi nespameti obiskovalcev planin. Zadnji vikend je izgubilo življenja 6 oseb, za temi so ostale družine, žalostno je to.

  • Ender3 18:41 21.januar 2022.

    Kako že rečejo "gora ni nora, nor je tisti, ki gre gor" to velja še posebno. v teh razmerah. Priklon vse tistim, ki podarjajo svoj prosti čas ponesrečencem v takšnih razmerah.

  • bobubob 17:26 21.januar 2022.

    Vsak bo prejel plačilo. Tako oni s supergami na ledeniku kot tisti 'bančniki' v švicarjih, pa oni, ki ne prebere pogodbe, ki jo podpisuje, pa oni, ki se gre 'cepit' ker mu tako reče njegov politični ali verski guru....in še ...prikaži več vsi vmes, vsak po svojih zaslugah. Tako pač deluje energetika oz fizika. Akcija - reakcija. Po zaslugi socializma, kjer je država mislila, državljan pa delal, imamo zato še vedno množice, ki ne razmišljajo o negativnih posledicah. Samo o pozitivnih - zase.