Slovenija
8218 ogledov

Vzdrževani družinski član: Če vlogo oddate prek eDavkov, se potegujete za 10.000 evrov

Napoved se mora vložiti prek sistema eDavki, če je zavezanec prejšnje leto oprav Žurnal24 main
Vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane je treba oddati do 5. februarja.

Vlogo je po novem mogoče oddati prek eDavkov brez certifikata, z oddajo prek eDavkov pa se zavezanci potegujejo za 10.000 evrov nagrade. 

"Zavezanec, ki med letom ni uveljavljal olajšave, in tisti, ki želi medletno olajšavo spremeniti, mora najpozneje do 5. februarja 2018 vložiti Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine," so opozorili na finančni upravi. Olajšavo je sicer mogoče spremeniti tudi z ugovorom na infromativni izračun dohodnine, a to morebitno vračilo preplačane dohodnine zamakne za nekaj mesecev. 

"Vlogo je mogoče oddati elektronsko prek sistema eDavki brez certifikata. Če zavezanec želi sodelovati v nagradni igri, se mu za oddan obrazec preko eDavkov dodeli srečka, s katero se poteguje za nagrado v višini 10.000 evrov," pravijo na finančni upravi. 

Več informacij v zvezi z vzdrževanimi družinskimi člani lahko najdete v posebni brošuri Davki na 1,2,3. 

Glede uveljavljanja posebne olajšave za vzdrževane družinske člane še posebej izpostavljajo pravico do povišane posebne olajšave zavezanca za otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, če:
    • ima pravico do dodatka za nego otroka v skladu z zakonom o starševskem varstvu in družinskih prejemkih ali pravico do dodatka za pomoč in postrežbo v skladu z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (oznaka sorodstvenega razmerja A5) ali
    • je  v skladu s predpisi o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb, nezmožen za delo, ne glede na starost (oznaka sorodstvenega razmerja B).

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.