Slovenija
108 ogledov

Vzgojiteljico odpeljali na psihiatrijo

Predšolski otroci Profimedias
Starši in krajani so pripravili protestni shod v podporo vzgojiteljici, ki jo zaradi domnevno nepravilnega ravnanja preiskuje policija. Pri Svizu poudarjajo, da gre za vzgojiteljico, ki je pri starših in otrocih zelo priljubljena, dogodek, v katerem naj bi domnevno prišlo do nasilja, pa ni potrjen.

"Vzgojiteljico, ki je v Vrtcu Otona Župančiča zaposlena že 39 let let ter na njeno delo do zdaj ni bilo nikakršnih pripomb, temveč je nasprotno med otroki in starši zelo priljubljena, je včerajšnje pisanje Slovenskih novic nadvse prizadelo in je bila v šoku odpeljana na Oddelek psihiatrije Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, kjer je zdaj hospitalizirana," so danes sporočili iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije.

Shod v podporo vzgojiteljici

Dodajajo, da izrekajo ostro obsodbo nepreverjenemu, senzacionalističnemu poročanju medijev, ki nedopustno posega v integriteto izpostavljenih posameznikov in je v preteklosti, žal, že imelo skrajno tragične posledice ter se pridružujejo spontanemu shodu v podporo vzgojiteljici, ki se je popoldne odvil pred enoto Ciciban v Slovenski Bistrici.

"Sindikat vzgoje, izobraževanja znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) izraža skrajno ogorčenje spričo senzacionalističnega poročanja časnika Slovenske novice v članku V vrtcu vrgla otroka ob tla," so zapisali v sporočilu za javnost. "Navedbe v tem prispevku ne temeljijo na kakršnihkoli preverjenih dejstvih, saj preiskava dogodka še ni končana in policija v predkazenskem postopku še zbira podatke o tem, kaj se je konec letošnjega septembra v omenjenem vrtcu res zgodilo."

Na shodu se je po poročanju STA zbralo vsaj sto staršev, krajanov in sodelavcev in podprlo tamkajšnjo vzgojiteljico ter izrazilo nasprotovanje senzacionalističnemu pisanju dela medijev o njenem domnevno nasilnem ravnanju z enim od otrok. Predsednik bistriškega Sviza Vili Krajnc, je dejal, da je pisanje zelo prizadelo njega in vse sodelavce, zato si je težko predstavljati, kako se počuti šele njihova kolegica, ki je zaradi tega pristala v bolnišnici. Ob tem je spomnil tudi na žalosten dogodek pred leti z enim od ravnateljev srednje šole v Mariboru, ki je bil prav tako iz njihovega kraja, in se je končal tragično.

"Želeli smo ji izraziti podporo"

"Sindikat bo vzgojiteljico zaščitil na vse načine, tudi pravno, danes pa smo ji želeli izkazati podporo še na ta način," je dejal Krajnc in še enkrat poudaril nepreverjenemu izpostavljanju na tak način, da se ljudi brez dokazov izpostavlja z imenom in priimkom ter celo slikami. 

Med udeležnci shoda je bilo slišati, da se je vzgojiteljici zgodila velika krivica. Ena od krajank je dejala, da ne razume, kako je mogoče linčati človeka brez kakršnihkoli preverjenih dokazov, navaja STA. Povedali so, da vzgojiteljica vzorno opravlja svoje delo in da ni bilo pritožb na njeno delo. 

Ravnateljica je sama obvestila policijo

V SVIZ-u poudarjajo, da trditve Slovenskih novic, da je vzgojiteljica vrgla otroka ob tla, ne potrjujejo izjave vodstva bistriškega vrtca – to domnevnega dogodka ni prikrivalo, temveč je ravnateljica o njem sama obvestila policijo – niti izjave drugih vpletenih.

"SVIZ ob tem označuje kot povsem nesprejemljivo, da so v časniku navkljub temu, da dogajanje, kot rečeno, še ni raziskano in poleg tega dozdajšnje izjave vpletenih pisanja Slovenskih novic ne potrjujejo, vzgojiteljico – sicer tudi članico SVIZ – izpostavili s polnim imenom in priimkom," poudarjajo pri Svizu.

Poročanje Slovenskih novic smo včeraj povzeli tudi na našem portalu, a smo se odločili, da imena vzgojiteljice ne objavimo. 

Vzgojiteljica priljubljena pri starših in otrocih

Ravnateljica vrtca Ivana Leskovar je včeraj potrdila, da policija preiskuje domnevno nepravilno ravnanje vzgojiteljice, a ker je zadeva v predkazenskem postopku več ni mogla komentirati. 

Za medije je pozneje dejala, da ni tako, kot pišejo nekateri mediji. Dejala je, da je vzgojiteljica malčico dvignila, ker je jokala, ni jo pa vrgla. Poudarila je, da ne ve, ali je res šlo za nasilje, in dodala, da je vzgojiteljica priljubljena tako pri starših kot pri otrocih. Nekateri starši celo zahtevajo, da je njihov otrok v njenem varstvu, je še izpostavila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 36
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 14:38 23.oktober 2016.

    Vsakič, ko so prijeli kakšnega katoliškega župnika, ki je spolno nadlegoval otroke, so bili enaki protesti!

  • Avatar praufo
    praufo 13:47 23.oktober 2016.

    tole je res eno nabijanje preko vseh meja, vem za zgodbo ko so se otroci prosto sprehajali izven teritorija vrca, lahko bi šli celo na cesto, pa nikome ništa , čeprav je šlo še kako za varnost, ampak tokrat pa ...prikaži več na vrat na nos neka akcija po neki kvazi informaciji, če je sploh točna, bum - tresk, kar je preveč je preveč, upam da bo gospa uporabila najboljše odvetnike

  • VIKTTOR 11:19 22.oktober 2016.

    iva kam pa sodiš ti? osebno mislim da tja kjer je sedaj nedolžna vzgojiteljica