Slovenija
13 ogledov

Vzhodna Evropa sod smodnika

Kriza bo po mnenju poznavalcev težje prizadela šibkejše ekonomije na periferiji. Žurnal24 main
Vzhodna Evropa je po mnenju političnih analitikov eksplozivna mešanica ekonomske, politične in socialne nestabilnosti, zato jo čakajo ulični nemiri širših razsežnosti.

Politični analitiki in poznavalci razmer v Vzhodni Evropi po pisanju britanskega časnika The Observer napovedujejo, da bodo pomladi področje zajeli socialni nemiri širših razsežnosti. Tak scenarij je po njihovem prepričanju zaradi ekonomske, politične in socialne nestabilnosti ter rasne nestrpnosti neizogiben v Bolgariji, Romuniji in pribaltskih državah.

Na vrsti je Romunija
Prejšnji teden je do nasilnih protestov zaradi nasprotovanja varčevalnim ukrepom vlade, ki vključujejo nižanje plač v javnem sektorju in višje davke, že prišlo v Litvi in Latviji. V protestih v Bolgariji je bilo najmanj 30 ranjenih. Naslednja v valu nemirov naj bi bila Romunija, ki se je skupaj z Bolgarijo Evropski uniji pridružila leta 2007.

"V nekaj mesecih bodo ljudje odšli na ulice, to je gotovo," je za The Observer povedal Luca Niculescu, poznavalec razmer iz Bukarešte. "Vsak dan poslušamo o zaprtju nove tovarne, katere proizvodnja se premika v cenejše države. Vlada pri soočanju z novimi razmerami ni učinkovita," je povedal. "Navadili smo se na visoko stopnjo gospodarske rasti. Romunija je eksplozivna mešanica."

Problematični krediti
Drug velik problem v Romuniji pa tudi v sosednjih državah v regiji je po pisanju The Observerja dejstvo, da živi večina ljudi novega srednjega razreda v hišah in stanovanjih, ki so jih dobili na kredit v evrih. Z inflacijo, za katero se napoveduje, da bo najmanj 13 odstotna, bodo kredite težko odplačali. Napetosti je dodatno povečala plinska kriza.

Iz centra na periferijo
Britanski poznavalec razmer v Vzhodni Evropi Jonathan Eyal je povedal, da so vzhodnoevropske države slabo pripravljene na soočenje z globalno ekonomsko krizo. "Gre za večinoma šibke ekonomije s slabo razvitimi političnimi strukturami in ustanovami. "Lani je kriza pretresla jedro zahodnoevropskih držav, njen sunek bo zdaj s polno močjo zajel šibkejšo Vzhodno Evropo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.