Slovenija
98 ogledov

"Vztrajajte še naprej in upoštevajte napotke"

molitev roke Shutterstock
Predstavniki verskih skupnosti so v času pred praznovanjem velike noči pozvali k spoštovanju ukrepov v času epidemije koronavirusa in osebni molitvi.

Vsi so se ob tej priložnosti zahvalili zdravstvenim delavcem in vsem službam, ki v tem času delajo in skrbijo, da življenje teče kolikor toliko normalno. 

Nadškof Stanislav Zore je v imenu Katoliške cerkve izrazil sožalje vsem sorodnikom umrlih zaradi bolezni covid-19. "Cerkve za velikonočne praznike še ne bodo odprte. Ukrepi so namenjeni temu, da bi se izognili žrtvam med verniki in duhovniki ter preobremenitvi zdravstvenega sistema. Škofje zato vse katoličane prosimo, da za velikonočne praznike ostanete doma." Cerkve bodo odprli prvi dan, ko bo to mogoče. Slovenski škofi so za vernike za čas velikonočnih praznikov pripravili posebna navodila, kako obhajati prihajajoče praznike.

Škof evangeličanske cerkve Augsburške veroizpovedi v RS Leon Novak je pripadnike vseh verskih skupnosti pozval, naj vztrajajo še naprej in upoštevajo napotke vlade ter stroke in tako prispevajo k upočasnjevanju epidemije v Sloveniji. "Vsak izmed nas lahko bistveno prispeva k temu, da se širjenje virusa ne okrepi, temveč da počasi usiha. Obrnimo s skupnimi močmi krivuljo navzdol." Prav prazniki, ki so pred vrati, nosijo sporočilo, ki daje upanje še posebej v času bolezni.  

"Naj vaši domovi postanejo cerkve, v katerih molite in ljubite," je vernike pozval paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Boškovič. Trenutno obdobje je čas, ko je treba svojcem pokazati, kaj nam pomenijo in ko poskušamo nadoknaditi zamujene trenutke. Veliko noč lahko verniki sami naredijo slovesno, polno ljubezni in molitve. Epidemija je po njegovem pokazala ranljivost in nemoč ljudi, ko so sami, ter pomen skupnosti. 

Mufti Islamske skupnosti v Sloveniji dr. Nedžad Grabus je poudaril, da se "vsi zavedamo dejstva, da moramo v teh dneh ostati doma in upoštevati navodila zdravstvenih strokovnjakov". Molilnice in džamija so v času epidemije zaprte. Poudaril je, da so glavno vezivo praznikov prav ljudje in v času, ko je druženje omejeno, prazniki potekajo drugače. Muslimani v tem času obeležujejo praznik noč sodbe, kmalu pa se bo začel tudi mesec posta ramazan. V času epidemije je bilo zaradi sprejetih ukrepov treba sprejeti nekaj prilagoditev, a je to treba razumeti in se obenem zavedati, da bo to obdobje minilo. 

V četrtek se začne tudi judovski praznik pesah, praznik svobode. Predsednik judovske skupnosti za Slovenijo Boris Čerin-Levi je prebral pismo rabina  Ariela Haddada, glavnega rabina za Slovenijo. Čerin-Levi je poudaril, da je svoboda vrednota, ki jo lahko delimo vsi, ne glede na vero, izvor, kulturo ali jezik. 

Predstavniki verskih skupnosti so vernike pozvali, naj ostanejo doma ter spremljajo prenose verskih obredov prek televizije, radia in spleta.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.