Slovenija
50 ogledov

Windowsi 7 brez podpore. Kaj storiti?

Windows 7 Wikipedia
Windowsi 7 so že več kot deset dni brez tako imenovane mainstream podpore. Kaj naj storijo uporabniki?

"Varnostni popravki bodo na voljo še naprej," miri Jure Forstnerič, vodja laboratorija pri reviji Monitor. 

13. januarja je namreč Microsoft prenehal s tako imenovano mainstream podporo za sedmico, medtem ko bo še do leta 2020 zagotavljal podaljšano podporo, v kateri bodo na voljo varnostni popravki. 

"Tudi za strojno opremo, na primer za grafične kartice in Intelove nove procesorje, bodo še gonilniki, nekaj nove opreme pa bo po novem res podpiralo le Windowse 10," pravi Forstnerič. 

A zakaj sploh ostajati na sedmici?

"Če nimate posebnih razlogov, na primer računovodskega programa, ki deluje na sedmici, ne vidim razloga, da ne bi namestili Windowsov 10, sploh na novejših računalnikih. Naši preizkusi so pokazali, da delujejo hitreje kot sedmica tudi na šest ali sedem let starih računalnikih," pravi Forstnerič. 

XP-je pa bi veljalo zamenjati

O nadgradnji na novejši operacijski sistem bi morali po njegovem mnenju razmisliti vsi, ki imajo še vedno Windowse XP. Pri njih se je namreč že aprila 2014 izteklo obdobje podaljšane podpore, ko se še zagotavljajo varnostni popravki. 

"Kdor ima še te Windowse, bo moral za desetico morda dokupiti delovni pomnilnik, morda pa je bolje kupiti kar nov računalnik," meni Forstnerič.

Preberite še: 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 17:23 24.januar 2016.

    Ja, ja v teoriji so na starih hitrejši, v praksi pa nikakor ne! Sploh če upoštevamo nadgradnjo, kjer so vsi procesi in programi prirejeni na okolje w7, z nadgradnjo vse to porušimo. Dopuščam da bi čista inštalacija mogoče delovala ali ...prikaži več pa se zagnala hitreje, vendar pa to ne bi bila nadgradnja licenčnih w7 ki so jih ljudje kupili z računalniki temveč zgolj nov nepotreben strošek na starem računalniku, kar pa je metanje denarja stran.

  • Lorberov 14:50 24.januar 2016.

    Meni je na win7 PC delal boljše, tako da ne vem zakaj taka reklama za win 20.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:37 24.januar 2016.

    "Windowsi 7 brez podpore. Kaj storiti? "Delati paniko.