Slovenija
21 ogledov

Youtube že pol desetletja

(Foto: Youtube) Žurnal24 main
Po vsemu svetu priljubljena spletna stran za izmenjavo video posnetkov Youtube v letošnjem letu beleži peto obletnico delovanja.

Ustanovljena je bila februarja 2005, 23. aprila 2005 je bil nanjo naložen prvi video posnetek, uradni zagon pa je doživela oktobra 2005.

Proti koncu leta 2006 je nato Youtube za 1,65 milijarde dolarjev prešel v roke ameriškega spletnega velikana Googla. Ta ga je postopno preoblikoval v dobičkonosno stran, ki omogoča uporabnikom nalaganje, izmenjavo in ogled video posnetkov, ki se razprostirajo od kratkih domačih video posnetkov do videospotov in neodvisnih filmov.

Dnevno ogledanih več kot mrd posnetkov
Kot navajajo v Youtubu, je na njihovi z oglasi opremljeni strani dnevno ogledanih več kot milijardo posnetkov, vsako minuto pa uporabniki nanjo naložijo v povprečju za 24 ur video posnetkov.

Vsebine nalagajo tudi številni pogodbeni partnerji, kot je na primer zabaviščni velikan Disney.

Zaradi tega vse več proizvajalcev televizorjev v tiste svoje televizijske sprejemnike, ki omogočajo brskanje po spletu, že predhodno opremljajo s povezavo do Yotuba.

Sprva pomoč blogerjem
Youtube ima sedež v kalifornijskem mestu San Bruno, njegova idejna očeta pa sta Steve Chen in Jawed Karim, ki sta bila takrat sodelavca v podjetju Paypal. Youtube sta zasnovala v želji, da bi piscem spletnih dnevnikov olajšala objavljanje video posnetkov na spletu.

Stran se je nato razvila v hitro rastočo brezplačno video spletno skupnost, ki je kmalu postala tudi tarča kritik imetnikov avtorskih pravic za filme in druge zaščitene vsebine. Uporabniki so namreč na njej brez dovoljenja objavljali tudi avtorsko zaščitene vsebine, na primer izseke iz filmov ali oddaj.

Youtube je temu vprašanju v zadnjem času posvetil veliko pozornosti in prečistil bazo posnetkov, saj si ob počasi prihajajočem pohodu z internetom povezanih televizijskih sprejemnikov želi pridobiti zaupanje ponudnikov vsebin in postati nekakšna spletna videoteka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.