Slovenija
30 ogledov

Z arašidi nad alergijo na arašide

arašidi Žurnal24 main
Britanski zdravniki so prepričani, da so alergiji na arašide, ki je lahko tudi smrtonosna, šteti dnevi. Ključ je v majhnih odmerkih arašidove moke, ki so jih alergikom dodajali postopoma.

Strokovnjaki iz Cambridgea se lotevajo obširnega zdravstvenega poskusa, s katerim bi odkrili pravo pot zdravljenja izjemno nevarne in celo smrtonosne alergije na arašide. Posameznikom, alergičnim na arašide, naj bi postopno dajali majhne količine tega živila, kar bi sčasoma vzpostavilo telesno toleranco do njega.

Skupina zdravnikov bo tako skupini 104 otrok dajala vedno večje odmerke arašidove moke – dnevni odmerek naj bi bil na začetku enak petim arašidom. Strokovnjaki so optimistični in menijo, da bi lahko skoraj 1.200.000 evrov vreden projekt odprl pot splošno predpisanemu zdravljenju.

Anafilaksija, znana tudi kot anafilaktični šok, je redko, življenje ogrožajoče nujno stanje. Gre za hudo alergično reakcijo, ki prizadene ves organizem, razvije se alergični šok z nenadnim padcem krvnega tlaka, hkrati pa se zožijo dihalne poti.
Do anafilaktične reakcije pride pri ljudeh, ki so razvili izjemno hudo preobčutljivost za neki alergen. Alergična reakcija je tako huda, da ogroža življenje, če bolnika takoj ustrezno ne zdravimo.

Zdravilo je na pravi poti
V Evropi eden izmed 50 otrok trpi za alergijo na arašide, ki v blažji obliki povzroča težave pri dihanju, srbečico, v hudih primerih pa se lahko pojavi celo anafilaktični šok, ki je v odsotnosti zdravniške pomoči lahko tudi smrten.  

Raziskava, ki jo finančno podpira britanski zdravstveni inštitut, je zajemala okoli sto otrok, starih med sedem in sedemnajst let. Poskusnim zajčkom so vsak dan dodajali miligram arašidove moke, ki je bila primešana jogurtu.

"Gre za največjo preiskavo, ki bo sčasoma jasno pokazala, ali pristop deluje in ali je varen,"
je dejal vodja skupine Andrew Clark. Slabo leto po začetku testiranja je lahko 20 otrok brez kakršnihkoli negativnih reakcij pojedlo 32 arašidov na dan, kar pomeni, da alergija na arašide ni več prisotna, če pa je, je ta zelo blaga.

Raziskovalci verjamejo, da bo terapija dosegljiva slehernemu posamezniku v dveh do treh letih. Skupina obenem vse ljudi poziva, naj doma nikakor ne poskušajo kaj podobnega, saj so posledice lahko zelo tragične.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.