Slovenija
83 ogledov

Z Avstrijo smo svetovni prvaki

Delavci Shutterstock
Petina avstrijskih podjetij pri nas bo prihodnje leto povečala število zaposlenih. Slovenska gospodarska menjava z Avstrijo je rekordna v svetovnem merilu.

Peter Hasslacher | Avtor: advantage austria advantage austria
Slovenci ste v gospodarski menjavi z Avstrijo svetovni prvaki. Nobena druga država nima na prebivalca toliko menjave kot Slovenija z Avstrijo, je dejal Peter Hasslacher, avstrijski trgovinski svetnik v Sloveniji. 

Na vprašanje, ali bi avstrijska podjetja danes še ustanovila predstavništvo za vso regijo v Sloveniji ali morda raje v Srbiji pa je navedel podatke o vrednosti uvoza in izvoza, ki kažejo, da je Slovenija daleč največja gospodarska partnerica. Gospodarska menjava Avstrije s Slovenijo je 4,7 milijarde evrov, s Hrvaško 1,8, s Srbijo 1,2 in z Bosno 0,8 milijarde evrov. 

Petina bo prihodnje leto povečala število zaposlenih

Avstrijska podjetja v Sloveniji stanje v svoji branži ocenjujejo bistveno bolje kot lani, trikrat več jih meni, da so razmere dobre, polovica pa jih pričakuje, da bodo prihodnje leto povečali prihodke, petina pa tudi število zaposlenih in naložbe. 

Anketa avstrijskih podjetij pri nas | Avtor: advantage austria advantage austria

Kritična točka pa ostaja atraktivnost Slovenije za naložbe. Avstrijska podjetja so tako kot lani najbolj zadovoljna z delavci, tako z izobrazbo, kakovostjo, motivacijo kot razpoložljivostjo delovne sile. Na novo pa se je kot največji problem pojavila davčna obremenitev dohodkov. 

V Avstriji pri isti bruto plači več ostane

"V Avstriji delavec z bruto plačo sto tisoč evrov dobi 60 tisoč evrov neto plače, v Sloveniji pa 50," je povedala Karmen Demšar, partnerica v podjetju LeitnerLeitner. 

"Pri dva tisoč bruto plače delavec v Avstriji dobi 1350 evrov, v Sloveniji pa kakšnih sto evrov manj, pri tri tisoč evrih bruto plače delavec v Avstriji dobi 1980 evrov neto, v Sloveniji pa 1800," je dejal Hasslacher. 

Pri tem je upoštevana le razlika med bruto in neto plačo, ne pa med celotnim stroškom delodajalca. Delodajalec mora namreč na bruto plačo v Avstriji plačati 22 odstotkov prispevkov, pri nas pa 16,10 odstotka. Poleg tega pri nas delavec dobi plačano malico in prevoz na delo. V izračun sta upoštevani tudi 13. in 14. plača, na kateri je v Avstriji le šest odstotkov davka.

"Nismo še imeli primera, ko bi bili stroški dela v Avstriji ali Nemčiji višji," je dejala Demšarjeva in dodala, da morajo praviloma tudi vsi Slovenci, ki delajo v Avstriji in doma oddajo dohodninsko napoved, dohodnino doplačati. 

Anketa avstrijskih podjetij pri nas | Avtor: advantage austria advantage austria

Dodala je še, da ima avstrijska davkarija ogromno smernic in desetletja sodne prakse, medtem ko je pri nas na tem področju več negotovosti. 

V Sloveniji je okrog 700 podjetij z večinsko avstrijskim lastništvom, avstrijska podjetja so v Sloveniji vložila okrog pet milijard evrov. Na anketo je odgovarjalo okrog sto podjetij. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1