Slovenija
184 ogledov

Z avtom do New Yorka?

Autobahn Profimedias
Rusi bi radi zgradili avtocesto London-Moskva-New York. Dolga bi bila 20.777 kilometrov. Cena? "Le" 3000 milijard dolarjev.

Z veliko denarja bi se lahko v prihodnosti tri svetovne prestolnice povezale z avtocesto. Idejo o superavtocesti od Londona preko Rusije in Kanade do New Yorka je pred približno enim letom predstavil ruski predsednik Vladimir Putin, nedavno pa jo je obudil predsednik foruma Dialog in civilizacija in nekdanji šef ruskih železnic Vladimir Jakunjin

Projekt, ki ga je predstavil na Ruski akademiji znanosti, naj bi vključeval obstoječe avtoceste na severozahodu Evrope ter izgradnjo novih preko Sibirije in Aljaske, ki bi bi povezale Evropo s Severno Ameriko vse do New Yorka. 

"Medcivilizacijski projekt"

Celotni projekt, ki ga je Jakunjin poimenoval "medcivilizacijski projekt", naj bi stal okli tri tisoč milijard dolarjev in vključeval vrhunsko tehnologijo. 

Superavtocesta bi bila dolga 20.777 kilometrov, pri čemer bi šlo samo čez Rusijo 10.000 kilometrov, največja težavo pa bi predstavljal prehod čez Beringov preliv med Rusijo in Aljasko, ki je širok 88 kilometrov. Mogoče rešitve, ki jih predvideva projekt, so ladijska povezava, podvodni predor ali most. 

Potovali bi 16 dni

Za celotno pot bi pri hitrosti 130 kilometrov na uro z avtomobilom potrebovali okoli 160 ur, kar je približno en teden dni. Izračun seveda predvideva pot brez postankov, v praksi bi torej trajalo še dlje. 

Če bi se vozili po deset ur na dan s povprečno hitrostjo 130 kilometrov na uro, bi za celo pot od Londona do New Yorka potrebovali 16 dni. 

Pri vožnji z avtomobilom, ki porabi sedem litrov bencina na 100 kilometrov vožnje, bi potrebovali 1454 litrov bencina, kar bi pri zdajšnih cenah bencina v Sloveniji znašalo okoli 1700 evrov, brez upoštevanja cestnin.

Komentarjev 3
  • 4krogci 20:08 27.januar 2016.

    haha da se bom vozu vsaj 155ur vec kot pa z letalom? pa umes zgubu se eno uro zato k bom mogu olje menjat na avtu?? kje je tle racunica?

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:42 27.januar 2016.

    Da bi zadeva imela nek smisel bi moral to pod podkovati z magnetno-hitro železnico

  • razerznak 19:32 26.januar 2016.

    nesmiselnost, potem raje 2-4 tirna proga za vlake, bi se sicer bolj splačalo, sicer pa imamo zato letala, tako da še je moj predlog nesmiselni