Slovenija
16 ogledov

Z dvema pikoma nad vse gripe

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Znanstveniki so razvili postopek cepljenja, ki bi lahko bil učinkovit proti več vrstam mutacij virusa gripe.

Razvijalci cepiva verjamejo, da so odkrili nov dvostopenjski pristop k imunizaciji, prvi poskusi na pacientih pa bi se lahko začeli čez dve leti, piše Daily Telegraph.

S poskusi na miših, dihurjih in opicah je ekipa ameriških znanstvenikov najprej pripravila imunski sistem z DNK gripe in nato dodala še cepivo proti gripi, ki  poveča učinek osnove in razširi njeno delovanje. Učinkovitost cepiva se je izboljšalo vsako leto, teoretično pa bi prejemniki na koncu postali imuni na bolezen.

"Osnova" je bila narejena iz virusa iz leta 1999, toda ustvarjena protitelesa so uničila tudi mutacije virusov, ki so nastale v preteklih in kasnejših letih, vključno s ptičjo in špansko gripo. Gary Nabel, ki je raziskavo vodil, je nad rezultati navdušen. Po njegovem mnenju bi lahko na podoben način razvili tudi cepiva proti boleznim, kot je hepatitis.

Odkritje so pozdravili tudi znanstveniki drugod po svetu, a opozorili, da prihaja ključna stopnja v razvoju cepiva, to je preizkus na ljudeh, kjer je padlo že mnogo novih cepiv.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.