Slovenija
10613 ogledov

"Z grožnjami se je začelo že v petek"

Magna Steyr Hoče Anže Petkovšek Otvoritev lakirnice Magna
Protestnega shoda delavcev Magne se je udeležila le peščica zaposlenih. Predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov Gvido Novak meni, da je vodstvu uspelo prestrašiti delavce.

Čeprav se vodstvo hoške Magne in predstavniki zaposlenih še niso uspeli dogovoriti o pogojih za izvedbo programa presežnih delavcev, je za danes napovedani protestni shod pred lakirnico v Hočah klavrno propadel. Po dopoldanskem zboru delavcev, na katerega jih je povabila uprava podjetja, se je protesta udeležila le peščica zaposlenih.

Načrtovanega shoda pred tovarno se je udeležilo precej več predstavnikov medijev in tudi nekaj policistov kot pa samih delavcev. Slednjih je bilo ob predstavniku sindikata mogoče našteti le tri.

Grožnje tudi na jutranjem sestanku 

Kot je ob tem povedal predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov Gvido Novak, je vodstvu podjetja očitno uspelo prestrašiti delavce z grožnjami, da se shoda, ki so ga želeli sami, ne udeležijo, čeprav so pred tem v veliki večini pisno potrdili udeležbo.

"Z grožnjami se je začelo že v petek, nadaljevalo pa danes na jutranjem sestanku z zaposlenimi. Bili so tudi v stiku s policijo in tukaj je kar nekaj patrulj, čeprav ne vem, zakaj, saj imajo delavci pravico izraziti svoje nezadovoljstvo. Če bi bili v službi in ne na čakanju, bi v skladu z zakonom napovedali stavko, ker to ni bilo mogoče, so delavci sami izrazili željo po protestnem shodu," je dejal Novak.

Magna Steyr Gradec | Avtor: Epa Epa

Od enega najboljših delodajalcev do enega najslabših

Ob tem je dodal, da so se odnosi v podjetju v zadnjem letu dni precej poslabšali, Magna pa je po njegovem mnenju od enega izmed najboljših delodajalcev, predvsem zaradi odnosa in selitve proizvodnje v Gradec ter s tem povezanega odpuščanja, postala eden najslabših.

Pogajanja med vodstvom podjetja in predstavniki zaposlenih se bodo nadaljevala v sredo, od zadnjega srečanja pa po njegovih besedah ni bilo nobenih izmenjav stališč ali odziva s strani uprave, zato ne ve, kaj lahko pričakujejo.

Magna je vsakemu odpuščenemu delavcu ponudila izplačilo dveh plač, kar je nad tistim, kar mora podjetje izplačati po zakonu, vendar sindikat zahteva tri, za tiste, ki bi si službo našli še pred tem in bi zato dali odpoved sami, pa pričakujejo še eno dodatno plačo, saj podjetju ne bo treba plačati čakanja na delo. Zahtev za zdaj ne nameravajo omiliti.

"Že dve leti poslušamo laži in zavajanja"

Eden od treh zaposlenih, ki se je udeležil protesta, je dejal, da sam ni prejel nobene grožnje, se pa v podjetju menda po nepreverjenih informacijah sliši, da naj bi jih po elektronski pošto pozivali k temu, da se protesta ne udeležijo.

"Prišel sem, ker sem pričakoval, da nas bo več, in bomo opozorili glede ravnanja našega delodajalca, od katerega že dve leti poslušamo laži in zavajanja," je dejal in dodal, da so tudi njemu ponudili delo v Gradcu, a ni nobenega zagotovila, da bo to trajalo dolgo, saj naj bi tudi tam za jeseni že napovedovali odpuščanja.

Magna Steyr Hoče | Avtor: Anže Petkovšek Otvoritev lakirnice Magna Anže Petkovšek

Najprej naj bi odpustili 90 ljudi, zdaj 115

Avtomobilski koncern je nedavno napovedal skorajšnje zaprtje hoškega obrata lakirnice. Takrat je sporočil, da se program presežnih delavcev nanaša na 90 zaposlenih, pri čemer naj bi nekaterim delo ponudil v svoji graški tovarni. Na zadnjem sestanku s sindikatom so predstavniki Magne predložili seznam 115 zaposlenih, razlogov za povečanje številke pa niso pojasnili.

Šokirani nad obtožbami

V Magni sicer do konca pogajanj z zaposlenimi izjav o tem ne dajejo, so se pa za STA odzvali glede obtožb o grožnjah zaposlenim. Kot so povedali, so nad tem šokirani, saj da imajo visoke standarde preprečevanja kakršnegakoli tovrstnega ravnanja na delovnem mestu, zaposleni pa so natančno seznanjeni z vsemi postopki, kako ravnati, če se jim kaj takega zgodi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar pantani
    pantani 06:32 22.marec 2023.

    "Šokirani nad obtožbamo", my ass.lažejo kot pes teče banda pokvarjena!!!

  • jakec1575 21:52 21.marec 2023.

    magna bo vrnila 18 mio. za ta denarani tovarno. ki nima sred njiv kaj delati pa naj se povrne flora in favna in se odstr

  • optimist11 21:11 21.marec 2023.

    No, da pridejo samo trije stavkat nam nekaj pove. Magna v Grazu išče delavce in so računali na vsaj polovico . Tu pa odklanjajo delo in zahtevajo velike odpravnine. Res je nadležna vožnja, delaš pa za 2x višjo plačo.