Slovenija
4219 ogledov

Magna uradno odprla lakirnico in jo pokazala gostom

Magna Steyr Hoče
1/11
Anže Petkovšek Otvoritev lakirnice Magna
Avtomobilska multinacionalka Magna je danes v Hočah tudi uradno odprla svojo lakirnico, v kateri sicer že od marca poteka poskusna proizvodnja.

Magna Steyr Hoče | Avtor: Anže Petkovšek Otvoritev lakirnice Magna Anže Petkovšek
"To je poseben dan, saj odpiramo največjo  "greenfield" tujo investicijo, ki je strateškega pomena in pomeni začetek novega razvoja avtomobilske industrije v tej regijie," ob otvoritvi lakirnice avtomobilske multinacionalke Magne v Hočah povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je bil ves čas ključni zagovornik projekta. Dodal je, da gre za začetek ponovne vrnitve avtomobilske industrije v Maribor. "Toje krona našega dela, ocenjujem, da je to najtežji projekt mojega ministrovanja. Bilo je več različnih interesov, metanja polen pod noge, lobiranj," je dodal. Minister je svoj nagovor ob otvoritvi sklenil z mislijo, da "samo tisti, ki plava proti toku, doseže izvir."

Na naše vprašanje, kakšno zagotovilo daje Magna, da bo tu dejansko nastala večja tovarna, je odgovoril, da je zagotovilo že to, da so vložili prošnjo za okoljevarstveno soglasje za drugo in tretjo fazo."Temu moramo zaupati", je dodal.

 

Magna Steyr Hoče | Avtor: Anže Petkovšek Otvoritev lakirnice Magna Anže Petkovšek
Slovesnost ob otvoritvi je začel direktor lakirnice David Adam, ki je povedal, da je bila ta zgrajena v dveh letih, pri poskusnem obratovanje pa ostajajo, ker potrebujejo še nekaj mesecev za zagotovitev vseh potrebnih dokumentov, s katerim bodo prišli do dokončnega dovoljenja za redno proizvodnjo. Časa za to imajo sicer leto dni od začetka poskusne proizvodnje.

Na slovesnosti je prisoten tudi predsednik vlade Marjan Šarec, ki je izpostavil, da je za Hoče danes velik dan in pri tem tudi sam spomnil na težave, do katerih je prihajalo ob projektu. "Tisti, ki smo bolj od daleč spremljali zgodbo, si verjetno nikoli ne bomo mogli predstavljati veselja, ki ga danes doživljata prejšnji predsednik vlade in gospodarski minister. V Sloveniji je včasih težko izpeljati kakšen projekt, ni pa nemogoče," je dodal Šarec. Po njegovih besedah Slovenija naklonjena tujim investicijam. 

Magna Steyr Hoče | Avtor: Anže Petkovšek Otvoritev lakirnice Magna Anže Petkovšek
V poznejši izjavi za medije je dodal, da upa na to, da bo v prihodnje zakonodaja tovrstne naložbe dovoljevala brez sprejemanja kakšnih posebnih zakonov, kot so ga sprejeli v primeru Magne. Izenačiti je namreč treba vse potencialne vlagatelje, tako domače kot tuje, zlasti pa si premier želi tistih investicij, ki prinašajo višjo dodano vrednost in sledijo sodobnim trendom.

 

Kar se širjenja tovarne tiče, je bil predsednik Magne Europe Günther Apfalter skrivnosten, dejal je le,  da si močno prizadevajo za pridobitev novih poslov. Avtomobilska industrija je namreč po njegovem trenutno v zelo nepredvidljivi fazi, tudi zaradi elektrifikacije in razvoja avtonomnih vozil, še zdaleč pa sedanje razmere niso primerljive z globalno gospodarsko krizo pred desetletjem.

Magna Steyr Hoče | Avtor: Anže Petkovšek Otvoritev lakirnice Magna Anže Petkovšek

Ključna Cerarjeva vlada

"Danes začenjamo novo poglavje v razvoju Štajerske in celotne Slovenije," je ob položitvi temeljnega kamna oktobra leta 2017 v

Magna Steyer | Avtor: Anže Petkovšek Podpis pogodbe za izgradnjo novega obrata Magna Steyer, Hoče. Anže Petkovšek
Slivnici pri Mariboru povedal takratni predsednik vlade Miro Cerar.

Danes minister za zunanje zadeve v Šarčevi vladi, je bil tudi tokrat med gosti uradne otvoritve lakirnice, njegova vlada je namreč izdatno politično in finančno podprla prihod kanadsko-avstrijskega avtomobilskega giganta. Sprejela je celo poseben zakon, s katerim so pospešili postopke za naložbo, investitorjem pa nato dodelila še skoraj 19 milijonov evrov finančne spodbude.

 

Magna Steyr je 19. marca pričela poskusno proizvodnjo, ko so delavci zlakirali prve karoserije jaguarja E-Pace H 54. Proizvodnja trenutno poteka v eni dopoldanski izmeni, zaposlenih je približno 200 ljudi.

Sicer so zagon proizvodnje v novi lakirnici načrtovala že prej, a se je zapletlo pri pridobivanju okoljevarstvenega dovoljenja. Arso je dovoljenje izdal tik pred novim letom, a se je nanj pritožila organizacija Rovo. Okoljsko ministrstvo je v začetku februarja njihov ugovor zavrnilo, vendar se je pravnomočnost dokumenta zavlekla za dodatnih 30 dni, kolikor je strankam v postopku ostalo časa za vložitev pritožbe na upravno sodišče. Po stopnjevanju proizvodnje v naslednjih tednih so redni zagon takrat napovedali do konca maja.

Magna Steyr Gradec Iščejo delavce Slovenija Toliko boste zaslužili, če dobite službo v Magni

S skoraj 150 milijonov evrov vredno prvo fazo naložbe naj bi Magna v skladu s pogodbo do leta 2022 zaposlila nekaj več kot 400 ljudi, v desetih letih pa naj bi ustvarila najmanj tisoč novih delovnih mest.

Kako bo potekala ta širitev, ko naj bi v halah, ki stojijo v neposredni bližini mariborskega letališča potekala proizvodnja celotnega avtomobila, v Magni do sedaj še niso razkrili. Dejali so le,  da je vse odvisno le od prihodnjih naročil. Karoserije, ki jih lakirajo trenutno, so namenjene avtomobilu znamke Jaguar E-Pace H540.

Magna otvoritev | Avtor:

Kot je znano, je za drugo fazo, ki predvideva proizvodnjo tisoč avtomobilov na leto, predvidena izgradnja železniških tirov znotraj tovarne Magne Steyr. Trenutno potekajo postopki pridobivanja okoljevarstvenega soglasja.

 

Komentarjev 6
  • Avatar Snezalita
    Snezalita 01:22 11.julij 2019.

    Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Bredhot.Com

  • Avatar Krško1477
    Krško1477 15:52 10.julij 2019.

    Kakšna butasta izjava k nima veze z ničemer. Razumel bi, če bi rekel, da kdor plava s tokom pride do cilja. Ampak kaj drugega pričakovati od leftarda kot neumnost?

  • seenamojca 14:51 10.julij 2019.

    "zaposlenih je približno 200 ljudi."... "do leta 2022 zaposlila nekaj več kot 400 ljudi, v desetih letih pa naj bi ustvarila najmanj tisoč novih delovnih mest." Minuta googlanja me popelje na članek v Financah iz decembra 2016: "Proizvajalec avtomobilov namerava ...prikaži veča v Hočah pri Mariboru zaposliti tri tisoč ljudi" No, s 3000 smo zdaj na 200. Mogoče v desetih letih na 1000, kar je še vedno trikrat manj od obljubljenega!