Slovenija
61 ogledov

Z laserjem nad obolele noge

Na delavnicah se kirurgi učijo osnovnega znanja novejših metod zdravljenja. (Fot Žurnal24 main
Krčne žile. V Sloveniji ima težave vsaka četrta ženska in vsak peti moški.

 

Za zdaj po starem
Dolenjska. Čeprav so se kirurgi iz bolnišnice Novo mesto pri Šikovcu že izobraževali, pa za zdaj endovenske laserske zapore ven še ne uporabljajo. “Predvsem zaradi finančnih stroškov, ker je to velika investicija. Vendar jo sčasoma verjetno bodo,” meni Šikovec.

Okoli 20 odstotkov tistih, ki imajo težave s krčnimi žilami, potrebuje terapijo, pri zdravljenju pa so vse bolj v ospredju nove metode, je povedal primarij Andrej Šikovec, zasebnik specialist za žilno kirurgijo.

Tridnevne delavnice
Oboleli potrebujejo sklerozacijo – vbrizgavanje posebnih sredstev za zaprtje vene, endovensko lasersko ali pa radiofrekvenčno zaporo ven, je pojasnil Šikovec. “Le redki pa bodo v prihodnosti operirani klasično, saj se to v svetu vse bolj opušča,” pravi.

 

Zato dvakrat na leto v sklopu svoje ambulante Avelana pripravi mednarodno delavnico, na kateri kirurge iz vse Evrope uči zdravljenja po novejših metodah, predvsem endovenske laserske zapore ven. “Ta se že nekaj let uporablja, a je pri večini kirurgov še relativno neznana,” je poudaril in dodal, da je treba najprej osvojiti določeno znanje, predvsem uporabo ultrazvoka kot pomagala za vodenje posega.

Tudi operirajo
Kirurgi se na delavnicah učijo ultrazvočnih preiskav obolelih nog, kako nabosti veno pod nadzorom ultrazvoka, uvesti kateter in narediti lasersko zaporo vene. Ob pomoči Šikovca pa se preizkusijo tudi na pacientih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.