Slovenija
21 ogledov

Z lisicami nad zaostanek

1/16
Žurnal24 main
Ljubljanski redarji so množično olisičili vozila v Rožni dolini. Ta del bodo namreč preuredili in naredili pločnik. Opozorila pred tednom dni niso zalegla. Po naši oceni se obeta več takih akcij.

V okolici študentskih domov v Rožni dolini se že nekaj let vsakodnevno spopadajo z zaparkiranimi ulicami in gmoto pločevine. Na Večni poti v Rožni dolini, ki pelje mimo študentskih domov in kjer večinoma parkirajo študenti, so mestni redarji danes dopoldne olisičili vse avtomobile.

"Redarji so olisičili vozila, ki so bila parkirana na delu, kjer je označeno gradbišče, in tudi tista, ki niso bila," nam je sporočil ogorčeni bralec. Na Mestnem redarstvu MOL so nam potrdili, da je do množičnega olisičenja vozil prišlo danes.

"Pred enim tednom smo ljudi opozarjali z listki, naj avtomobile umaknejo, ker naj bi tam gradili pločnik. Tega pa nihče ni upošteval," so bili kratki na mestnem redarstvu, kjer o dogodku niso hoteli razkriti več. "Nikjer ni bilo označeno, da tukaj potekajo gradbena dela," nam je sporočil drug bralec.

"Redarji parkirajo, kjer se jim zahoče"
"Mestni redarji pa lahko parkirajo, kjer se jim zahoče, četudi je to nasprotni vozni pas ceste in pri tem ovirajo promet," nam je popoldne v sporočilu zapisal še en bralec.

15 odstotkov manj prilivov
Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so zanikali, da je bila akcija povezana z dejstvom, da so mestni redarji v prvi polovici leta napisali 15 tisoč kazni manj za napačno parkiranje kot v zadnji polovici lanskega leta. V prvem polletju lani so sicer izrekli 33 tisoč ukrepov, v drugem pa 48 tisoč. "Koliko denarja manj je MOL zato dobila, ne moremo točno povedati, ker je to odvisno od prekrška in višine globe," so dejali na redarstvu in dodali, da so prilivi v prvi polovici leta upadli za približno 15 odstotkov v primerjavi z zadnjimi šestimi meseci lanskega leta.

Enkrat več kazni
V proračunu je bilo predvideno, da bodo prihodki od glob in denarnih kazni znašali 5,2 milijona evrov, v rebalansu, ki ga bodo mestni svetniki obravnavali konec septembra, pa je predvidenih še 65 tisoč evrov prihodkov več. Po naših ocenah to pomeni, da bodo morali mestni redarji napisati za okoli tri milijone evrov kazni v drugi polovici tega leta, če bodo želeli izpolniti načrt. To je približno enkrat več kazni kot v prvih šestih mesecih, kar verjetno pomeni, da bo podobnih akcij redarstva, kot je bila torkova, vse več.

Kaotično stanje
Največ kazni za napačno parkiranje redarji še vedno izrečejo v širšem središču mesta, vse več pa tudi na obrobju, predvsem na Prulah, v Trnovem in Župančičevi jami, ter pred območji za pešce, kot so Miklošičeva cesta, Levstikov, Krekov in Ciril-Metodov trg. "Nevzdržno in kaotično stanje je v strnjenih stanovanjskih naseljih, kjer število parkiranih vozil nekajkrat presega število parkirnih prostorov," so povedali na redarstvu, kjer manjše število kazni pripisujejo “svojemu boljšemu delu” in v prvi polovici tega leta tudi ostri zimi.

Sicer pa 60 odstotkov prekrškarjev kazen za napačno parkiranje plača takoj in po polovični ceni, drugi pa po prejemu plačilnega naloga ali pa vložijo ugovor oziroma zahtevo za sodno varstvo. Takih je bilo v prvi polovici leta 966 oziroma trije odstotki vseh kršiteljev. Na redarstvu ocenjujejo, da je uspešnih okoli deset odstotkov pritožnikov, največkrat pa gre za primere, ko ti dokažejo, da niso storili prekrška.o ti dokažejo, da niso storili prekrška.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.