Slovenija
38 ogledov

Z novim letom nov spominski kovanec

Spominski kovanec. Banka Slovenije
Od 3. januarja 2012 bodo v poslovalnicah Deželne banke Slovenije naprodaj spominski kovanci, ki jih je Slovenija izdala ob 10. obletnici evrskih bankovcev in kovancev.

Spominski kovanec za dva evra bo na voljo po nominalni vrednosti dva evra, dvoevrski kovanec v tehniki visokega sijaja po sedem evrov, spominski dvoevrski kovanec v obliki kartice s kovancem v tehniki visokega sijaja pa po dvanajst evrov. Kupiti jih bo mogoče v 25 poslovalnicah Deželne banke Slovenije. Zaradi majhne količine izdanih kartic s kovancem bodo le-te prvih 30 dni na voljo le abonentom.

V letu 2012 bosta predvidoma januarja v prodaji še zbirateljski zlatnik in srebrnik, izdana ob dogodku Evropska prestolnica kulture – Maribor 2012. Predvidoma julija pa bodo v prodaji zbirateljski zlatnik, srebrnik in trievrski dvokovinski kovanec, ki jih je Slovenija izdala ob stoletnici osvojitve prve olimpijske medalje, ter zbirka evrokovancev z letnico kovanja 2012.

Motiv na spominskem kovancu ob 10. obletnici evrske gotovine so v spletnem glasovanju, ki je potekalo junija, izbrali prebivalci območja z evrom. Spletnega glasovanja se je udeležilo skoraj 35 tisoč ljudi, zmagovalni motiv pa je izdelal poklicni oblikovalec pri avstrijski kovnici Helmut Andexlinger.

Pot evra v minulih desetih letih

Izbrani motiv naj bi simboliziral pot evra v minulih desetih letih, ko se je ta razvil v globalnega akterja, ter njegov pomen za življenje običajnih ljudi (v motivu jih predstavljajo ljudje), trgovino (ladja), industrijo (tovarna) in energijo (vetrna elektrarna).

Z izdajo tega spominskega kovanca bodo vse države, ki jih povezuje skupna evropska valuta, obeležile deseto obletnico evrskih bankovcev in kovancev. V obtok naj bi bilo danih predvidoma okoli 90 milijonov teh kovancev.

Komentarjev 1
  • Sandi Lekše 23:00 30.december 2011.

    Verjetno zadnji skupni evrski kovanec vseh držav z evrom!:))))