Slovenija
405 ogledov

Z novim letom se DUTB, oziroma slaba banka, poslavlja

DUTB Anže Petkovšek
S koncem leta se izteka življenjska doba Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Preostalo premoženje t. i. slabe banke je ocenjeno na okoli pol milijarde evrov, s pripojitvijo pa bo preneseno na Slovenski državni holding (SDH).

DUTB je bila ustanovljena z zakonom o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki je začel veljati ob koncu 2012. Ta je že v osnovi predvidel, da bo t. i. slaba banka konec leta 2022 prenehala obstajati, premoženje ter pravice in obveznosti pa se bodo prenesle na SDH.

Preostale podlage za začetek delovanja DUTB so bile sprejete v začetku 2013, po obsežni sanaciji bank ob koncu 2013 in v začetku 2014 pa so bile v teku 2014 na njo prenesene slabe terjatve iz pred tem povsem podržavljenih NLB, Nove KBM in Abanke. V začetku 2016 sta bili po izvedeni nadzorovani likvidaciji k njej pripojeni še Factor banka in Probanka.

Skoraj devet let po začetku prenosa premoženja na t. i. slabo banko in številnih postopkih prodaje terjatev, lastniških deležev in nepremičnin je na njej po ocenjeni pošteni vrednosti ostalo še za okoli pol milijarde evrov premoženja.

Med terjatvami je ostalo še nekaj večjih na čelu s tistimi do telekomunikacijskega operaterja T-2 in z njim povezanih treh družb, katerih nominalna vrednost naj bi bila okoli 130 milijonov evrov.

SDH novi lastnik zemljišč, primernih za stanovanja

Od lastniških naložb so v ospredju 100-odstotni deleži v holdinškem podjetju Istrabenz, turističnih podjetjih Istrabenz Turizem in Thermana in mariborski industrijski družbi MLM ter 12,8-odstotni lastniški delež v Cinkarni Celje.

Med nepremičninami različnih vrst v Sloveniji in nekaj tudi v širši regiji so bila v zadnjih mesecih v ospredju zemljišča, ki so primerna za stanovanjsko gradnjo. Koalicijska stranka Levica in del civilne družbe so si prizadevali, da bi ta zemljišča prenesli na Stanovanjski sklad RS in druge javne stanovanjske sklade, a je vlada konec oktobra navedla, da brez sprememb zakona to ni mogoče in da bo SDH kot novi lastnik teh nepremičnin stanovanjsko problematiko aktivno reševal.

Za prenos premoženja na SDH je vlada sprejela vrsto dokumentov oziroma predpisov. Konec oktobra je na primer izdala uredbo glede pravnega nasledstva DUTB. To bo urejeno kot poenostavljena pripojitev k SDH, z njo pa je vlada dokončno soglašala v začetku tega meseca. DZ je konec oktobra z noveliranjem zakona o SDH medtem sprejel še zakonsko podlago za prenos premoženja na upravljavca državnih naložb.

Okrožno sodišče v Ljubljani je medtem danes že sprejelo sklep o izbrisu DUTB iz sodnega registra in o vpisu pripojitve DUTB k SDH vanj na podlagi pogodbe o pripojitvi z 28. oktobra letos, je razvidno s spletnih strani Ajpesa.

Hrvaške kune in evri POS-terminali Slovenija Dobra novica: tega pribitka vam banke kmalu ne bodo več zaračunavale
Komentarjev 2
  • bobubob 08:06 31.december 2022.

    Za plebs je bila seveda res slaba, saj je požirala nekdaj družbeno premoženje s hitrostjo masivne črne luknje. A za tam zaposlene in njene botre pač ni bila slaba. Zdaj pa je prišel čas, da v to korito rilce namočijo ...prikaži več še drugi. Zato pa imamo volitve, kajne?

  • sam1 17:01 30.december 2022.

    Še en nateg za poceni lastninjenje skupnega premoženja....