Slovenija
36 ogledov

Z občine na cesto?

Bojan Zadel, nekdanji izolski podžupan, bi bil znova gradbeni inšpektor; sklep o Žurnal24 main
V Izoli in Piranu je vajeti prevzela nova oblast, a vsa stara funkcionarska garnitura ostaja pri davko-plačevalskem koritu.
Kako je urejeno
Nadomestilo. Po statutu imata lahko Izola in Piran po tri podžupane. Po prenehanju funkcije profesionalnim županom in podžupanom pripada pravica do nadomestila osebnega dohodka v višini dohodka, ki bi ga sicer prejemali, če bi opravljali funkcijo. To pravico lahko izkoristijo do vrnitve na prejšnje delovno mesto oziroma nove zaposlitve, vendar največ tri mesece po prenehanju mandata.

Kam bodo šli. Vsi trije zdaj že nekdanji poklicni podžupani, dva v Izoli – Bojan Zadel in Darko Grad – in piranski Marino Mahnič, bodo izkoristili možnost, ki jim jo daje zakonodaja, in od občine še tri mesece prejemali znesek, ki bi ga dobili, če bi še vedno opravljali podžupansko funkcijo.

Pravico do trimesečne plače (to znese skupno10.155 evrov bruto) bo po prenehanju mandata izrabil tudi Tomaž Gantar. Tomislav Klokočovnik je svojo župansko funkcijo opravljal nepoklicno; za to je sicer prejemal dobrih 1.700 evrov bruto na mesec, po prenehanju funkcije pa pravice do denarnega nadomestila nima. Po naših izračunih bodo morali Pirančani in Izolani za plače nekdanjega piranskega župana in podžupana ter dveh izolskih podžupanov po izteku njihove funkcije zagotoviti še več kot 33.600 evrov.

33.678 evrov bodo davko-plačevalci še dali za plače nekdanjih občinskih funkcionarjev.

In kaj bodo počeli
Klokočovnik bo nadaljeval svojo kirurško kariero, Gantar pa bo prav tako še naprej delal kot zdravnik urolog. Ali bo to počel v izolski splošni bolnišnici ali pa se bo v ambulanti pridružil kolegu, ki že ima koncesijo, se še ni dokončno odločil. Mahnič bo podjetnik, kot je bil prej. “Vračam se v svoje podjetniške vode. Želim pa narediti tudi pravosodni izpit in morda magisterij; tako bi se spet lahko začel ukvarjati s svojo stroko, saj sem po izobrazbi pravnik,” razlaga Grad in dodaja, da bo v treh mesecih, ko bo še prejemal plačo podžupana, na voljo novemu vodstvu občine z vsemi informacijami, ki jih bo to potrebovalo.

Zadel bi se kot gradbeni inšpektor rad vrnil v koprsko območno enoto inšpektorata za okolje in prostor. Po naših informacijah pa naj bi mu iz Ljubljane že sporočili, da na to službo ne more računati. “Neuradnih informacij ne bom komentiral,” je bil kratek, ko smo ga poklicali. Na inšpektoratu pojasnjujejo, da jim je sicer poslal dopis, na katerega so mu že odgovorili, da pa o tem javno ne bodo polemizirali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.