Slovenija
21 ogledov

Z odplakami po nemško

Šentjernejsko centralno čistilno napravo, ki naj bi prihodnje leto že obratovala Žurnal24 main
Koncesionar. Šentjernejsko kanalizacijo in čistilno napravo bo upravljalo nemško podjetje.

Pogodbo z izbranim nemškim podjetjem WTE iz Essna za 35-letno upravljanje šentjernejske kanalizacije in čistilne naprave bi morali podpisati že ta mesec, a so dejanje, kot so povedali takrat, zaradi bolezni preložili.

Do zdaj vse v Krko
“Mislim, da bomo pogodbo podpisali v prvi polovici januarja, koncesionar pa bo takoj montiral čistilno napravo, na katero morajo biti najpozneje do leta 2017 priklopljena vsa gospodinjstva v občini,” je povedal Franc Hudoklin, župan Občine Šentjernej.

14 milijonov evrov bo stala kanalizacija s čistilno napravo, kar je največja naložba v zgodovini občine.

Za zdaj so vse odplake iz občine, ki je skorajda še brez kanalizacijskih vodov, neočiščene pristale v reki Krki.

Brez kohezije ne bi šlo
“Možnosti financiranja gradnje kanalizacije smo iskali že vse od leta 1998, dokler nismo bili letos kot ena od treh izmed 22 občin, ki so se prijavile, uvrščeni v projekt Načrt upravljanja voda v porečju reke Krke, v sklopu katerega bomo pridobili 3,2 milijona evrov nepovratnih sredstev,” je pojasnil Hudoklin.
“Iz občinskega proračuna bomo sicer morali prispevati še 1,2 milijona evrov, a jasno je, da bi lahko brez evropskega in državnega denarja o čistilni napravi še vedno samo sanjali,” je dodal Milan Jakše, direktor občinske uprave.

Kmalu prvi priključki
V prvi fazi bodo zgradili kanalizacijo v celotnem Šentjerneju ter vaseh Dobravica, Vrh pri Šentjerneju, Šmalčja vas in Gorenja Brezovica, v katerih naj bi bili po besedah Jakšeta na čistilno napravo priključeni že v letu, ki prihaja. “To, da bodo nanjo priključena vsa gospodinjstva v občini, pa bo stalo blizu 14 milijonov evrov,” je povedal Jakše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.